علت ریزش ابرو چیست و چه درمانی دارد
زمان خواندن ۷ دقیقه دوشنبه ۱۲ خرداد ۱۳۹۹ ۱۱:۰۶
موی ابروها نیز مشابه موی سر ممکن است نازک و کمپشت شده یا رشدش متوقف شود. این اتفاق دلایل زیادی میتواند داشته باشد. دلایلی که از کمبود ویتامین تا بیماریهای پوستی و سیستم ایمنی متغیر است. این مطلب به علت ریزش ابرو و درمانهای آن میپردازد.
آنچه در این مطلب میخوانید:
علت ریزش ابرو
درمان ریزش ابرو
پیشگیری از ریزش ابرو
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
علت ریزش ابرو
کم پشت شدن هر دو ابرو یا یکی از آنها، میتواند بر اثر عفونت، بیماریهای پوستی، نوسانات هورمونی یا سیستم ایمنی بیشفعال اتفاق بیافتد. کمبودهای غذایی، آسیبهای فیزیکی یا استرس نیز میتواند باعث نازک شدن ابروها شود. با پی بردن به علت ریزش ابرو و تمرکز بر رفع آن، شما و پزشکتان میتوانید درمان درست را جهت پیشگیری و بازگشت وضعیت عادی یا به حداقل رساندن ریزش پیدا کنید.
آلوپسی آرهآتا (طاسی منطقهای)
آلوپسی آرهآتا یک بیماری خودایمنی است. در این بیماریها سیستم ایمنی اشتباها بخشی از بدن را دشمن تشخیص داده و به آن حمله میکند. در طاسی منطقهای، فولیکولهای مو که تارهای مو از درون آنها رشد میکنند، هدف گرفته شده و تولید مو کند یا متوقف میشود.
انواع بسیاری آلوپسی وجود دارد:
- آلوپسی آرهآتا یا طاسی منطقهای موجب ریزش مو به صورت نامنظم در نقاط مختلف میشود.
- آلوپسی یونیورسالیس یا طاسی سرتاسری، ریزش تمام موها است.
- آلوپسی فیبروز دهنده فرونتال (ناحیه پیشانی) موجب زخمشدن پوست سر به همراه طاسی و ریزش ابرو میشود.
پزشکان درباره اینکه چه عاملی موجب شروع ریزش موی منطقهای میشود اطمینان ندارند، اما این اتفاق میتواند رفت و برگشتی باشد. طبق گفته بنیاد ملی آلوپسی آرهآتا، زمانی که بیماری خاموش است رشد موها ممکن است بازگردد. آلوپسی همچنین میتواند ناخنهای دست و پا را نیز درگیر کند.
کمبودهای مواد غذایی
بدن انسان به مواد مغذی نیاز دارد، از جمله منابع انرژی (کربوهیدراتها، پروتئینها، چربیها)، اسیدهای چرب و آمینه، ویتامینها و مواد معدنی. برخی از این موارد در رشد مو و تقویت آن دخیل هستند، بنابراین کوچکترین کمبودی در هرکدام از این موارد میتواند علت ریزش مو باشد.
فقدان ویتامین آ یا روی میتواند رشد سلولی را آهسته کرده و مانع ساخت سبوم مرطوبکننده (چربی) شود. سایر کمبودهای مواد غذایی که میتواند موجب ریزش مو شود:
- بیوتین (ویتامین ب۷)
- ویتامین ث
- آهن
- ویتامین ای، ب۱۲ و دی
- سیستئین
- اسیدهای چرب امگا ۳
پسوریازیس
پسوریازیس یک اختلال خودایمنی است که موجب تقسیم سلولهای پوست با سرعتی بالا میشود، در نتیجه نقاط قرمز، ضخیم، پوسته پوسته و دردناک تشکیل میشود که فولیکولهای مو را مسدود و از رشد مو جلوگیری میکند.
انواع درماتیت
اگزما (درماتیت آتوپیک)
اگزما نوعی التهاب پوستی است که موجب خارش، قرمزی، تحریک و ترشح میشود. اگزما بر اثر سیستم ایمنی بیش فعال ایجاد میگردد و میتواند به صورت دائم یا دورهای بروز کند.
از آن جا که فولیکولهای مو درون پوست هستند، اگزما ممکن است در رشد نرمال مو تداخل ایجاد کند.
درماتیت تماسی
درماتیت تماسی بر اثر تماس با یک آلرژن یا محرکی سمی ایجاد شده و ممکن است شما احساس خارش یا سوختگی را تجربه کنید. اگر ناحیه نزدیک ابروهای شما دچار این درماتیت شود، التهاب مانع از رشد مو میشود.
درماتیت سبورهای
درماتیت سبورهای معمولا یک بیماری مزمن است که پژوهشگران معتقدند که توسط نوعی قارچ یا بر اثر تولید بیش از حد چربی در پوست ایجاد میگردد. درماتیت سبورهای منجر به شوره در سر و ابروها میشود.
کرم حلقوی پوست
کرم حلقوی نوعی آلودگی قارچی است که باعث ایجاد حلقههایی قرمز، خارشدار و برجسته میشود که ترشح و آبله نیز دارند. وقتی این نقاط روی ابروها ظاهر شوند، معمولا موها میریزند و نقطهای خالی باقی میماند.
ریزش موی ابرو میتواند به دلایل متعددی از جمله موارد هورمونی، خودایمنی یا آسیبها اتفاق بیافتد. طیف گزینههای درمانی از داروها و کرمها گرفته تا روشهای متفاوت و راه حلهای آرایشی را شامل میشود.
مشکلات تیروئیدی
بیماری تیروئید یک علت رایج ریزش موهای ابرو است. تیروئید هورمونهایی را تولید میکند که در تنظیم متابولیسم موثر است. وقتی این غده یک هورمون را بسیار زیاد یا بسیار کم تولید کند، بدن شما از تعادل خارج و تعداد زیادی از فرآیندهای طبیعی مختل میشود. از جمله این فرآیندهای طبیعی رشد مو نیز هست.
کمکاری تیروئید نیز میتواند موجب خستگی، افزایش وزن و کاهش کارایی مغز شود در حالیکه افراد دچار پرکاری تیروئید معمولا تپش قلب، چشمان برآمده و کاهش وزن دارند.
بیماری هانسن
بیماری هانسن (جذام) توسط باکتری ایجاد و به صورت جراحتهایی در سراسر پوست ظاهر میشود. جذام شامل زخمها و ریزش مو در سراسر بدن، بیحسی و ضعف در اندام حرکتی است.
استرس و نگرانی
استرس و نگرانی زیاد میتواند موجب تغییرات فیزیولوژیکی مانند کاهش اکسیژن فولیکولهای مو و نوسان سطوح هورمونی شود، که این موارد میتواند علت ریزش ابرو باشند.
بارداری و زایمان
در دوران بارداری و زایمان هورمونها و سایر فرآیندهای بیوشیمیایی بدن دچار تغییر میشوند. این نوسانات شدید ممکن است چرخههای رشد مو را به هم ریخته و موجب ریزش مو شود.
تلوژن افلوویوم
تلوژن افلوویوم یک ریزش موی غیرعادی است که در صورت اختلال در چرخه طبیعی رشد مو به دلایل هورمونی یا سایر علل اتفاق میافتد.
کهولت سن
مردان و زنان پس از ۴۰ سالگی به تدریج ، کمپشت شدن موهایشان را تجربه خواهند کرد، زیرا سطوح استروژن در زنان و تستوسترون در مردان کم میشود.
برداشتن دائمی ابروها یا استفاده بیش از حد از محصولات آرایشی
بیش از حد برداشتن ابروها باعث آسیبهای شده و نهایتا ممکن است در آن نقطه دیگر مویی رشد نکند. مواد آرایشی نیز اگر برای مدتهای طولانی استفاده شود، ممکن است همان آسیب را وارد کند.
شیمی درمانی
شیمیدرمانی برای مبارزه با سرطان و به این صورت طراحی شده که تمام سلولهایی را که سریع تقسیم میشوند، از بین ببرد. فولیکول مو نیز از جمله این سلولها است. به همین دلیل زمانی که افراد تحت این درمان هستند، موهایشان به صورت دستهای میریزد.
درمان ریزش ابرو
هنگامی که شما و پزشکتان علت ریزش ابرو را دریافتید، میتوانید مناسبترین درمان را انتخاب کنید.
- ماینوکسیدیل (روگین) یک داروی موضعی با واسطه هورمونی و بینیاز به نسخه است که در انواع مختلف برای مردان و زنان در دسترس است. این دارو میتواند رشد ناقص موها را در صورتی که بر اثر علل هورمونی رخ داده باشد، در طول چندین ماه بازگرداند.
- کوتیکواستروئیدها در اشکال موضعی، تزریقی یا قرص میتوانند برای درمان آلوپسی آرهآتا، اگزما، درماتیت یا پسوریازیس از طریق کاهش التهاب و پاسخهای ایمنی، استفاده شود.
- مواد شیمیایی حساسیتزای موضعی نیز ممکن است برای ریزش ابرو -از طریق ایجاد یک پاسخ آلرژیک که رشد مو را برانگیزد- مفید باشند. این مواد اصولا عوارض جانبی مبتنی بر حساسیتزایی دارند.
- طب سوزنی ممکن است برای از بین بردن آلوپسی آرهآتا، احتمالا از طریق کاهش حملهها به فولیکول مو و تحریک چرخه رشد مو کارا باشد.
- روغن کرچک یک درمان خانگی بلند مدت برای رشد مو بوده و ممکن است فولیکولهای مو را از طریق تاثیر روی هورمونهای خاصی تحریک کند.
- انترالین یک ماده ضدالتهاب و از مشتقات طبیعی انتراکوئینون است که معمولا برای درمان پسوریازیس استفاده میشود. این دارو معمولا برای افرادی تجویز میشود که ریزش ابروی آنها بر اثر فرآیندی التهابی ایجاد شده باشد.
- مکملهای غذایی حاوی آنتیاکسیدان، مثل اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ در مقابله با ریزش مو در زنان موثر است و احتمالا در مردان نیز به همین ترتیب مفید واقع شود.
- برای مواردی که براثر اختلالات هورمونی ایجاد شده است، متخصص غدد ممکن است داروهایی مثل هورمونهای تحریککننده تیروئید، استروژن یا تستوسترون تجویز کنند.
- ترمیم پیوند ابرو که مشابه کاشت موی سر است؛ شامل جداسازی بخشی از پوست از محلی که موی کافی دارد و کاشت فولیکولهای مو در نواحی کمپشت ابرو.
- بیماتوپروست (لاتیس)، تلوژن افلوویوم و احتمالا سایر اشکال ریزش ابرو را از طریق طولانی کردن چرخههای رشد مو درمان میکند. در نتیجه مو فرصت دارد تا بیشتر رشد کند. این ماده که بیشتر رشد مژه را افزایش میدهد، گرچه هنوز برای این منظور تاییدیه سازمان غذا و دارو ایالات متحده را دریافت نکرده اما مطالعات بیان میکنند برای ابروها نیز موثر است.
- بعضی افراد به آسانی انتخاب میکنند که ریزش موی ابرویشان را با آرایش دائم یا میکروبلیدینگ (تاتو نیمه دائم) بپوشانند.
پیشگیری از ریزش ابرو
گاهی ممکن است که از ریزش موی ابروها قبل از شروع آن پیشگیری کرد.
- با پزشکتان درباره انجام یک آزمایش خون صحبت کنید تا مشخص شود آیا کمبودی دارید یا خیر.
- انواع پروتئینهای خالص، میوهها و سبزیجات را مصرف کنید.
- راههایی را برای آرامش و کاهش استرس مثل ماساژ یا مدیتیشن پیدا کنید.
- فشار بیش از حد به ابروهایتان نیاورید و از مواد شیمیایی در نزدیکی ابروها استفاده نکنید. اگر لازم است از رنگ مو استفاده کنید از ابروهایتان با زدن وازلین روی آنها محافظت کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
اگر ابروهایتان شروع به ریختن کرده، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا علت آن را تشخیص دهد. او قادر است هر نشانه دیگری را بیابد و آزمایش مناسب را برای تشخیص مشکل اصلی تجویز کند. سپس برنامه درمانی صحیحی بر اساس نتایج آزمایشات تعیین کند.
نظرات کاربران