search

با رییس بد اخلاق چگونه رفتار کنیم؟

روش کنار آمدن با یک رییس عصبانی و بداخلاق!

clock icon زمان خواندن ۴ دقیقه نیلوفر مغازه‌ای جمعه ۰۸ فروردین ۱۳۹۹ ۰۲:۲۱

روش کنار آمدن با یک رییس عصبانی و بداخلاق!
۵/ ۵.۰۰
امتیاز دهید

همگی به این نکته واقف هستیم که یک رییس عصبی تا چه اندازه ممکن است غیر حرفه‌ای رفتار کند. با این حال و در کمال تاسف، مدیر شما مقام بالا دست شماست و برقراری یک رابطه خوب با او از اهمیت زیادی برخوردار است. چرا که اگر اراده کند، می‌تواند راهی برای توبیخ یا حتی اخراج شما پیدا کرده و زندگی را به کامتان تلخ کند. این مدیران، افراد کوته‌فکری هستند که با ایجاد اصطکاک مداوم زندگی کارکنان مجموعه خود را به جهنم تبدیل می‌کنند. اگر شما هم درگیر چنین مدیری هستید و لازم دارید تا بدانید در برخورد با او چه رفتاری پیش گیرید، این مقاله به کمک شما خواهد آمد.

آنچه لازم است در ارتباط با یک رییس بداخلاق بدانید:

گوش کردن

تایید کردن

تکرار کردن

عذرخواهی کردن

سوال کردن

 

آشنایی با روش‌های موثر در تحمل رفتارهای این افراد و کنار آمدن با آن‌ها از جمله نکات زیرکانه‌ای است که به شما این امکان را می‌دهد تا بتوانید به حیات حرفه‌ای خود ادامه دهید. آتش را با آتش نمی‌توان مهار کرد؛ از طرف دیگر، ساکت ماندن و دم نزدن هم عواقب روانی و فیزیکی مختلفی را در پی خواهد داشت.

با توجه به آن چه گفته شد، در این جا پنج گام موثر برای مقابله با یک رییس عصبی را در مواقع بدخلقی مرور می‌کنیم:

۱- گوش کردن

شنونده بودن به ویژه در هنگام مواجهه با یک رییس عصبانی که فریاد زنان و ناراضی به شما نگاه می‌کند، کار بسیار دشواری است. اغلب کارمندان، در چنین مواقعی وسوسه می‌شوند که مقابله مثل کرده و از خودشان دفاع کنند. با این حال، بهتر است توجه داشته باشید که در این قبیل موارد، شنونده بودن و گوش کردن انتخابی به مراتب عاقلانه‌تر خواهد بود. پیش از هر گونه واکنشی، اجازه بدهید که رییس شما بخشی از خشم خود را بیرون بریزد. با برقراری تماس چشمی و استفاده از نشانه‌های غیر کلامی نظیر سر تکان دادن، او را متوجه کنید که به حرف‌هایش گوش می‌دهید.

مدیر عصبانی

۲- تایید کردن

در مرحله بعد، به رییس خود نشان بدهید که متوجه خشم و عصبانیت او هستید. با اعتبار بخشیدن و تصدیق احساسات این افراد به آن‌ها کمک می‌کنید تا در ادامه گفت‌وگو ذهن خود را برای دریافت نظرات و بازخوردهای شما باز نگه دارند. با انجام این کار، گویی اعلام می‌کنید، «متوجه‌ام که حسابی از دست من عصبانی هستید».

شاید بهتر باشد، حرکات پرخاشگرانه آن‌ها نظیر سرخ شدن صورت یا مشت کوبیدن و تحرکاتی از این قبیل را نیز توصیف کنید. به این ترتیب، رفتارهای غیرحرفه‌ای مدیران را به نوعی به آن‌ها گوشزد می‌کنید. انگار به آن‌ها می‌گویید، «از حرکات و صداتون می‌تونم بفهمم که خیلی عصبانی شدین!» تجربه نشان داده که اغلب این افراد در مواقع عصبانیت به حرکات فیزیکی خود اِشراف ندارند.

۳- تکرار کردن

در مرحله بعد، می‌توانید گفته‌های رییس خود را به بهترین شکل ممکن برای او بازگو کنید. با انجام این کار ثابت می‌کنید که در تمام این مدت به صحبت‌های او گوش داده‌اید. برای انجام چنین کاری، بهتر است نگرانی‌های اصلی مدیر خود را بدون ذکر نکات منفی برای او بازگو کرده و گفت‌وگو را به سمت و سوی مثبت‌تری هدایت کنید. این مرحله، «کشیدن نیش» نام دارد.

بنابراین، اگر رییس شما از ناکارآمدی شما در پاسخ‌گویی به درخواست‌های ارائه شده به واحد خدمات مشتری خشمگین شده است، می‌توانید بگویید: «از رفتار و لحن صداتون پیدا است که حسابی عصبانی شدین. چیزی که متوجه شدم اینه که انگار روش من رو در حل مشکلات مشتریان نمی‌پسندین. چون به جای این که همون اول کار رو به تیم خودم ارجاع بدم از بخش فناوری اطلاعات خواستم تا بهش رسیدگی کنن».

۴- عذرخواهی کردن

درست است! به نظر می‌رسد رییس شما پیوسته و بدون هیچ دلیل قانع‌کننده‌ای از شما عصبانی است. با این حال، اگر مرتکب خطایی شده و این فرآیند را آغاز کرده‌اید، لازم است اشتباه خود را پذیرفته و عذرخواهی کنید. حتی در صورتی که نمی‌دانید کجای کار شما ایراد داشته است نیز، بهتر است به جای مضحک خواندن رفتارهای مدیرتان از او معذرت بخواهید. نگران نباشید! عذرخواهی شما بهانه تازه‌ای به دست او نخواهد داد. موضوع این است که فارغ از این که واقعا اشتباهی از شما سر زده یا نه، بدیهی است که از نظر مدیرتان رفتار صحیحی نداشته و لازم است این موضوع را تصدیق کنید!

انجام این کار، به تدریج عصبانیت و رفتارهای پرخاشگرانه او را ملایم‌تر کرده و در ادامه راه، به ایجاد فضایی پربارتر و گفت‌وگویی به مراتب سازنده‌تر کمک خواهد کرد. با برداشتن نخستین گام و آغاز چنین روندی، شاید بتوانید تاثیر مناسبی بر او گذاشته و او را نیز بر آن دارید تا در موقعیت مقتضی از شما عذرخواهی کند!

۵- سوال کردن

بهتر است پیشقدم شوید و از رییس خود سوال کنید که برای بهبود اوضاع چه کاری از شما ساخته است؛ به این ترتیب، به او نشان خواهید داد که به دنبال موفقیت هستید. اگر رییس شما اظهار کند که در این زمینه کاری از شما ساخته نیست، می‌توانید راه‌کارهایی برای حل مشکل ارائه دهید. یک فرد عصبانی معمولا قادر نیست که در شرایط لازم راه‌حل‌های مناسبی را ارائه دهد. بنابراین، انجام چنین کاری به نفع شما خواهد بود. سپس، تلاش کنید تا در زمینه‌ای به توافق برسید و با ارسال ایمیلی برداشت خود را از راه کار مورد توافق بیان کرده و حاصل این فرآیند را تثبیت کنید. به خاطر داشته باشید که این قبیل مستندسازی‌ها شما را در برابر خطرات احتمالی آتی مصون خواهند داشت!

مدیر پرخاشگر

با در نظر داشتن این مراحل و عمل به آن‌ها، ظواهر امر حکایت از آن خواهد داشت که:

«از رفتار و گفتارتون پیداست که حسابی عصبانی شدین. از قرار معلوم، از عملکرد من در مورد حل مشکلات مشتریان راضی نیستین. چون، به جای این که موضوع رو به دپارتمان خودم ارجاع بدم به واحد فناوری اطلاعات واگذار کردم. از این بابت عذر خواهی می‌کنم. حالا متوجه اشتباهم شدم و دیگه می‌دونم چیکار باید بکنم. فکر می‌کنم بهتره یک استراتژی داشته باشیم تا بعدها در شرایط مشابه از اون استفاده کنم. می‌خوام بدونم، همیشه لازمه که اول از همه کار رو به گروه خودم ارجاع بدم؟»

رعایت نکات یاد شده به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید در تعاملات پر هیاهوی بعدی با رییس کج‌خلق خود کنار بیایید. در صورت عدم موفقیت، بهتر است گفت‌وگو را به زمانی دیگر و به شرایطی آرام‌تر موکول کنید. برای انجام این کار، لازم است شرح دهید که در موقعیت مناسب و پس از آرام شدن اوضاع، صحبت در این زمینه را ادامه خواهید داد. پس از تشریح این امر بهتر است دفتر رییس خود را ترک کنید.

اگر با وجود انجام همه این راه‌کارها، شرایط به همان منوال سابق ادامه پیدا کرد و مدیرتان پیوسته شما را مورد هتاکی و بی حرمتی قرار داد، بهتر است موضوع را به مقامی بالاتر یا به واحد منابع انسانی گزارش دهید. ممکن است، انجام این کار در حل بحران و تصحیح رفتارهای مدیرتان موثر باشد.

نظرات کاربران