search

از انواع روش‌های درمان بواسیر چه می‌دانید؟

clock icon زمان خواندن ۹ دقیقه تیم سلامت یک‌شنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۰ ۲۲:۲۳

از انواع روش‌های درمان بواسیر چه می‌دانید؟
۵/ ۵.۰۰
امتیاز دهید

بواسیر، رگهای متورم شده در مقعد و قسمت راست راست روده، شبیه به رگ‌های واریسی است. بواسیر ممکن است در داخل راست روده (بواسیر داخلی) یا در زیر پوست اطراف مقعد (بواسیر خارجی) ایجاد شود. تقریباً از هر چهار فرد بزرگسال، سه نفر گاه به گاه دچار بواسیر می شوند. بواسیر علل مختلفی دارد، اما اغلب علت آن ناشناخته است. خوشبختانه گزینه های موثری برای درمان بواسیر در دسترس است. بسیاری از مواقع درمان‌های خانگی و تغییر شیوه زندگی برای درمان بیرون زدگی معقدی توصیه می‌شود. اما در صورت بروز شدت بیماری، جراحی برای درمان بیرون زدگی بواسیر توصیه می شود. در ادامه مطلب، انواع روش های درمانی بواسیر را مرور می‌کنیم. 

فهرست مطالب 

سوال های پزشک

بواسیر چیست و چگونه درمان میشود؟

بواسیر یکی از بیماری‌های گوارشی است که از هر سه بزرگسال، یک نفر را درگیر می‌کند. شناخت این بیماری به شما کمک می‌کند تا در مراحل این بیماری را تشخیص داده و آن را درمان کنید. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی می‌توانید درباره علائم و شناخت بواسیر بیشتر بخوانید. 

برای درمان آن، روش‌های مختلفی وجود دارد؛ درمان بواسیر به روش‌های مختلفی صورت می‌گیرد که عمده آن روش های خانگی و روش های دارویی است. تنها در صورت بروز شدت بیماری، روش جراحی برای درمان بواسیر را توصیه می‌کنند. در ادامه مطلب با انواع روش‌های درمانی بواسیر آشنا شوید. 

داروی بواسیر

داروی بواسیر چیست

علائم بواسیر معمولاً خود به خود برطرف می شوند. برنامه درمانی پزشک شما بستگی به شدت بیماری بواسیر دارد. یکی از انواع روش‌های درمان بواسیر، مصرف داروست. روش‌های غیر جراحی برای درمان بواسیر، شامل  کرم‌های بدون نسخه و سایر داروها می‌شود که مصرف آنها، درد، التهاب و خارش را تسکین می‌دهند. در صورتی که زائده هموروئید، تنها منجر به دردهای خفیفی شود، ممکن است که پزشک کرم، پماد، شیاف­ یا پدهای بدون نسخه را به شما پیشنهاد دهد. این محصولات حاوی موادی مانند نارون کوهی یا هیدروکورتیزون و لیدوکائین هستند و می‌توانند موقتا درد بواسیر و خارش آن را تسکین دهند.

برای درمان هموروئید از کرم استروئیدی بدون نسخه، بیشتر از یک هفته استفاده نکنید، مگر اینکه پزشک این اجازه را به شما بدهد. مصرف زیاد این داروها پوست را نازک کرده و مشکلات دیگری را به همراه می‌آورد. 

انواع جراحی بواسیر

جراحی بواسیر انواع مختلفی دارد که با توجه به شدت بیماری و نوع بواسیر داخلی یا بواسیر خارجی پیشنهاد می‌شود. 

جراحی بواسیر

ترومبکتومی بواسیر خارجی

در برخی از شرایط، درمان دارویی برای بیمار موثر نیست و بیمار برای درمان بواسیر باید از میان گزینه‌های جراحی سرپایی، روش‌های کم تهاجمی یا هموروئیدکتومی، یکی را انجام دهد که به تشخیص پزشک بستگی دارد. 

در حالتی که یک لخته خون دردناک (ترومبوز) در هموروئید خارجی ایجاد شده باشد، پزشک با خارج کردن بواسیر سبب التیام سریع آن شود. این نوع روش درمان بواسیر،  با انجام بی‌­حسی موضعی انجام می­‌شود و به جراحی آن طی ۷۲ ساعت پس از ایجاد لخته، بیشترین تاثیر را خواهد داشت.

 با انتخاب یکی از تکنیک‌­های مختلفی که برای درمان بواسیر وجود دارد، جراح بافتی را که مسبب خون‌ریزی است برمی­‌دارد. این عمل جراحی را می‌­توان با بی حسی موضعی همراه با آرام‌بخش، بی‌­حسی نخاعی یا بیهوشی عمومی انجام داد.

هموروئیدکتومی، درمان قطعی بواسیر

اگر هموروئید آنقدری بزرگ باشد که سایر روش های درمان بواسیر موثر نباشند، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. در چنین شرایطی، پزشک روش‌های مختلف جراحی از جمله جراحی بواسیر با لیزر، نور مادون قرمز یا نوارهای لاستیکی کوچک برای خلاص شدن از هموروئید را پیشنهاد می‌دهد. اگر بیرون زدگی معقد خیلی بزرگ باشد یا تغییر سایز دهد، پزشک ممکن است برای درمان بواسیر، با استفاده از جسم تیز آن را بردارد. هموروئیدکتومی یا جراحی برداشتن هموروئید، درمان قطعی بواسیر نامیده می‌شود. در ادامه مطلب انواع روش‌های جراحی هموروئیدکتومی بررسی می‌شود. 

  • هموروئیدکتومی بسته - در این روش پزشک با استفاده از چاقوی جراحی، قیچی جراحی با کوتر، زائده بیرون زدگی را بر می‌دارد. همچنین لیزر هموروئید یکی از روش‌های رایج و توصیه شده است. پس از برداشتن بواسیر، پزشک قسمت جراحی را بخیه می‌کند. این روش درمان بواسیر تا ۹۵ درصد موثر است. 

  • هموروئیدکتومی باز - در این روش، پزشک محل جراحی را بخیه نمی‌زند و با استفاده از گاز پزشکی زخم را می‌پوشاند. در صورت احتمال ابتلا به عفونت، پزشک از دو روش هموروئیدکتومی باز و بسته استفاده می‌کند. 

  • هموروئیدوپکسی استاپلر- یکی از روش های درمان بواسیر، هموروئیدکتومی استاپلر نام دارد. در این روش، بواسیر برداشته نمی‌شود، بلکه پزشک، زائده معقدی را وارد کانال معقدی یا همان محل اصلی خود می‌کند. این روش دوران نقاهت کمتری دارد، بیمار درد کمتری را تجربه می‌کند، بسیار پر هزینه است و البته احتمال بازگشت بیماری وجود دارد. 

عمل با لیزر

روش‌­های کم ‌تهاجمی جراحی برای درمان بواسیر

ممکن است که پزشک برای درمان بواسیرهای دردناک یا خون‌ریزی­‌های مداوم، یکی از روش‌­های کم‌ تهاجمی جراحی را پیشنهاد کند. این نوع درمان، در مطب پزشک، به صورت سرپایی و بدون نیاز به بیهوشی می­‌تواند انجام شود.

  • بستن باند پلاستیکی - پزشک یک یا دو باند پلاستیکی کوچک را دور یک بواسیر داخلی می­‌پیچد تا گردش خون در آن ناحیه قطع شود. بعد از گذشت یک هفته، زائده هموروئیدی خشک شده و می­‌افتد. این باندهای پلاستیکی ناراحت­‌کننده خواهند بود و ممکن است تا دو تا چهار روز بعد از عمل سبب خون‌ریزی شوند، اما این خون‌ریزی‌ها به ندرت شدید می‌­شوند. با این حال، در برخی مواقع، عوارض جدی­‌تری نیز ممکن است بروز پیدا کند.

تزریق

  • تزریق یا اسکلروتراپی: Sclerotherapy - پزشک با تزریق یک محلول شیمیایی در توده هموروئیدی، سبب کوچک‌ کردن این بافت می­‌شود. با وجود بی­‌درد یا ناچیز بودن درد این روش، اما تاثیرگذاری آن از روش قبلی کمتر است.
  • عمل بواسیر با لیزر - در روش درمان بواسیر با لیزر، اشعه مادون قرمز یا گرما استفاده می­‌کنند که سبب سفت و کوچک شدن بواسیر داخلی خونریزی‌­کننده می­‌شوند. انعقاد، عوارض جانبی کمی دارد و معمولا کمتر برای فرد ناراحت­‌کننده است. فقط درصد کمی از مبتلایان به هموروئید نیاز به عمل جراحی دارند. در صورت موثر نبودن سایر روش‌­ها و یا بزرگ بودن توده، پزشک ممکن است یکی از موارد زیر را پیشنهاد کند؛
    • برداشتن بواسیر با روش هموروئیدکتومی که در بالا به آن اشاره کردیم.
    • بستن بواسیر که در این روش، جریان خون به بافت هموروئیدی قطع می­‌شود. معمولا از این روش فقط برای درمان هموروئید داخلی استفاده می‌شود.

بستن بواسیر

جراحی بواسیر یا بستن بواسیر؟

به طور کلی، برای درمان بواسیر، درد ناشی از بستن هموروئید کمتر از هموروئیدکتومی است و فرد سریع­‌تر به فعالیت­‌های روزمره خود برمی­‌گردد. با این حال، در مقایسه با هموروئیدکتومی، احتمال خطر عود بیماری یا افتادگی رکتوم- که بخشی از رکتوم از مقعد بیرون می‌­زند- در روش بستن بواسیر بیشتر است.

از دیگر عوارض این روش می­‌توان به خون‌ریزی، احتباس ادرار، درد و شاید ابتلا به یک عفونت خونی نادر و مرگ­‌آور(سپسی/ Sepsis، مسمومیت خونی) اشاره کرد. برای انتخاب بهترین گزینه درمانی با پزشک خود مشورت کنید.

عوارض جراحی بواسیر 

درمان بواسیر به روش جراحی معمولا با عوارض کمی همراه می‌شود. اما در برخی از موارد، این عوارض دیده شده‌اند؛ 

  • اسکین تگ - ایجاد برچسب‌های پوستی که ممکن است بعد از جراحی ایجاد شوند.

  • کم خونی- اگر هموروئید طولانی مدت بوده وو خونریزی زیادی همراه بوده باشد، ممکن است بیمار در جراحی خون زیادی از دست بدهد. 

  • عفونت - برخی از بواسیرهای خارجی دارای زخم هایی هستند که عفونی می‌شوند.

درمان خانگی بواسیر

دوران نقاهت بعد از عمل هموروئید

بلافاصله بعد از عمل بواسیر، هنگامی که هنوز بیهوش هستید، یک بی حسی موضعی طولانی مدت به شما تزریق می‌شود. تسکین درد پس از جراحی باید ۶ تا ۱۲ ساعت طول می‌کشد. اگر پزشک به شما بگوید که نیازی نیست در بیمارستان بمانید، تنها پس از پایان بیهوشی و ادرار کردن می‌توانید مرخص شوید. ناتوانی در ادرار کردن (احتباس ادرار) گاهی به دلیل تورم (ادم) در بافتها یا اسپاسم عضلات لگن رخ می دهد.

این نکات را نیز به خاطر بسپارید؛ 

  • پس از جراحی جتما از کسی بخواهید که شما را به خانه برساند.

  • احساس درد پس از جراحی تا مدتی طبیعی است، اما لازم است ۲ تا ۳ هفته پس از عمل برای چکاپ با پزشکتان دیدار کنید. 

  • حتما از رژیم غذایی و داروهایی استفاده کنید که حرکت غذا در روده را آسان کند. 

  • هنگام دفع مدفوع فشار وارد نکنید. چنین اقدامی ممکن است باعث بازگشت بواسیر شود. 

  • آب گرم (حمام نشیمن) به تسکین درد و اسپاسم عضلانی کمک می‌کند.

  • برخی از پزشکان ممکن است توصیه کنند که برای جلوگیری از عفونت و کاهش درد، پس از عمل بواسیر از آنتی بیوتیک (مانند مترونیدازول) استفاده کنید.

  • برای تسکین درد، داروهای بی حس کننده را قبل و بعد از مدفوع استفاده کنید.

  • بسته های یخ روی ناحیه مقعدی تورم و درد را کاهش می‌دهد.

  • ۲ تا ۳ هفته رانندگی نکنید.

بعد از عمل هموروئید چه بخوریم

برای چند روز پس از عمل جراحی بواسیر، مایعات بنوشید و رژیم غذایی ملایم داشته باشید. غذاهایی بخورید که حاوی فیبر بالایی است و باعث حرکت غذا در روده می‌شوند. سپس می توانید به غذاهای معمولی بازگردید و به تدریج میزان فیبر را در رژیم غذایی خود افزایش دهید.

ملاقات با دکتر

درمان خانگی بواسیر

برای درمان بواسیر، اغلب می‌توان با درمان­‌های خانگی دردهای خفیف، تورم و التهاب بواسیر را تسکین داد.

  • غذاهای پر فیبر بخورید: میوه، سبزیجات و غلات کامل بیشتری بخورید. مصرف این مواد سبب نرم و حجیم شدن مدفوع می­‌شوند. همچنین با کاهش فشار عمل دفع، از بدتر شدن علائم هموروئید جلوگیری می­‌کنند. فیبر را به تدریج به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا دچار مشکل نفخ نشوید. با خواندن این مطلب با انواع روشهای افزودن فیبر بیشتر به رژیم غذایی‌ آشنا می‌شوید. 
  • از درمان­‌های موضعی استفاده کنید: از پماد آنتی هموروئید بدون نسخه، شیاف دارای هیدروکورتیزون و یا پدهای حاوی نارون کوهی یا ماده بی­‌حس­‌کننده استفاده کنید.
  • به صورت منظم دوش آب گرم بگیرید یا از حمام نشیمن استفاده کنید: حمام نشیمن به صورت لگنی است که روی کاسه توالت قرار می­‌گیرد. دو تا سه بار در روز و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه، ناحیه مقعدی خود را در این لگن آب گرم قرار دهید.
  • از داروهای تسکین­‌دهنده خوراکی استفاده کنید: می‌­توانید مسکن­‌های استامینوفن، آسپرین یا ایبوپروفن را به صورت موقت مصرف کنید.

احتمالا با چنین روش‌­هایی، علائم بواسیر طی یک هفته از بین می‌روند. در غیر این صورت و یا وجود درد شدید و خون‌ریزی، در عرض یک هفته به پزشک خود مراجعه کنید.

سخن پایانی 

درمان بواسیر بسته به شرایط بیماری متفاوت است. در برخی از موارد تنها با روش‌های دارویی، می‌توان بواسیر را درمان کرد. در صورت شدت بیماری، جراحی یکی از محتمل‌ترین گزینه‌های درمان هموروئید است. 

نظرات کاربران