بیماری هاشیموتو (Hashimoto's disease) که با نام تیروئید هاشیموتو یا تیروئیدیت هاشیموتو نیز شناخته میشود یک نوع بیماری خود-ایمنی بدن است که در آن سیستم ایمنی به بافتهای بدن حمله میکند. در افرادی که مبتلا به بیماری هاشیموتو هستند، سیستم ایمنی به تیروئید حمله میکند. این اتفاق میتواند باعث بروز کمکاری تیروئید شود؛ وضعیتی که در آن تیروئید هورمون کافی برای نیازهای بدن تولید نمیکند. غده تیروئید که در جلوی گردن قرار گرفته، هورمونهایی تولید میکند که در کنترل متابولیسم بدن موثر است. این موارد شامل ضربان قلب و سرعت مصرف کالری دریافتی از غذاها در بدن میشود. علت اصلی تیروئید هاشیموتو مشخص نیست، اما پزشکان معتقدند مجموعهای از عوامل در آن دخیل هستند. برای اینکه درباره این بیماری بیشتر بدانید، این مطلب را تا انتها بخوانید.
بیماری هاشیموتو تیروئید حالتی از بیماری است که در آن سیستم ایمنی بدن به غده تیروئید حمله میکند. غده تیروئید بخشی از سیستم درونریز (endocrine system) در بدن است. این سیستم هورمونهایی تولید میکند که برای فعالیتهای مختلف بدن مورد نیاز است.
التهاب غده تیروئید ناشی از بیماری هاشیموتو که تیروئید لنفوسیتیک مزمن (chronic lymphocytic thyroiditis) گفته میشود، اغلب منجر به بروز کمکاری تیروئید (hypothyroidism) در بیماران خواهد شد. این نوع التهاب غده تیروئید، شایعترین عامل بروز کمکاری تیروئید محسوب میشود و بیش از همه زنان میانسال را درگیر میکند، اما ممکن است در مردان و زنان با سنین مختلف و نیز در میان کودکان هم بروز کند. پزشکان با بررسی کارکرد غده تیروئید میتوانند این التهاب غده تیروئید را تشخیص دهند. درمان تیروئید هاشیموتو با جابهجایی هورمون تیروئید اغلب درمانی ساده و موثر است.
ممکن است فرد در شروع بیماری متوجه هیچ نشانهای نشده یا تنها متوجه یک برآمدگی در جلوی گلو (گواتر) شود. بیماری تیروئید هاشیموتو اغلب به آرامی طی سالها پیشرفت کرده و باعث آسیبهای مزمن در تیروئید و کاهش سطح هورمونهای تیروئید در خون بیمار خواهد شد.
علائم و نشانههای بیماری تیروئید هاشیموتو شامل موارد زیر میشوند:
در صورتی که هر یک از علائم زیر را داشتید و حس کردید این علائم در حال پیشرفت هستند باید برای بررسی بیشتر و درمان به پزشک مراجعه کنید:
همچنین در صورتی که هر کدام از تجربههای زیر را داشتهاید، باید کارکرد تیروئید در بدن خود را در دورههای مشخص بررسی کنید:
اگر کلسترول خون بالا داشته باشید، بهتر است از پزشک خود بپرسید که آیا ممکن است کمکاری تیروئید دلیل آن باشد یا خیر. در صورتی که در حال دریافت درمان هورمونی برای کمکاری تیروئید متاثر از بیماری تیروئیدیت هاشیموتو هستید، به هر میزانی که پزشک توصیه میکند به او مراجعه کرده و اجازه بدهید تا علائم شما را بررسی کند.
اطمینان پیدا کردن از این که دوز و میزان درستی از دارو دریافت میکنید برای درمان بیماری تیروئید هاشیموتو بسیار مهم است. در طول زمان، دوز کافی و مناسب برای جابهجایی کارکرد تیروئید ممکن است تغییر کند.
دلیل اصلی بیماری تیروئید هاشیموتو هنوز شناخته شده نیست. اما این باور وجود دارد که بسیاری از عوامل در این بیماری تاثیر دارند. از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر چه بیماری هاشیموتو در موارد بسیار زیادی منجر به بروز بیماری تیروئید کمکار شده و در بسیاری از نقاط جهان عامل اصلی این بیماری است، اما بین این دو تفاوتهای جدی وجود دارد.
کمکاری تیروئید که فعالیت اندک و ناکارایی غده تیروئید همراه است، حالتی است که دلایل بسیار زیادی میتواند داشته باشد. این در حالی است که هاشیموتو یک نوع بیماری خود-ایمنی است و اصلیترین عامل بروز کمکاری تیروئید محسوب میشود. برخی از افراد بدون اینکه تیروئید کمکار پیدا کنند به بیماری هاشیموتو مبتلا میشوند. اما به هر ترتیب بیشتر افرادی که به هاشیموتو مبتلا میشوند در ادامه گرفتار کمکاری تیروئید نیز خواهند شد. علائم و نشانههای تیروئیدیت هاشیموتو اغلب همان علائم و نشانههای کمکاری تیروئید هستند، اما اگر میخواهید درباره کم کاری تیروئید بیشتر بدانید، میتوانید به مطلب علل و درمان کم کاری تیروئید مراجعه کنید.
در صورتی که بیماری تیروئید هاشیموتو مورد درمان مناسب قرار نگیرد باعث کمکاری تیروئید میشود که در ادامه آن ممکن است مشکلات سلامتی زیر بروز کنند:
درمان تیروئیدیت هاشیموتو میتواند شامل مشاهده و بررسی و استفاده از درمان دارویی باشد. اگر شواهدی از کمبود هورمون وجود نداشته باشد، و تیروئید شما طبیعی عمل کند، ممکن است پزشک شما تصمیم بگیرد رویکردی صبورانه مبتنی بر مشاهده اتخاذ کند. اگر به دارو نیاز پیدا کنید، این احتمال وجود دارد که برای باقی عمر به آن نیاز داشته باشید.
روشهای درمان این بیماری شامل موارد زیر میشود:
در صورتی که این بیماری مورد درمان قرار نگیرد به احتمال زیاد منجر به بروز کم کاری تیروئید میشود. همچنین در صورت ادامه یافتن بی توجهی به درمان، ممکن است بیمار دچار میکسودما (Myxedema) شود که حالتی نادر و بسیار خطرناک است.
در هر دو این بیماریها سیستم خود-ایمنی بدن دچار اختلال میشود. بیماری ام اس و بیماری هاشیموتو اغلب در کنار هم دیده میشوند و همین طور برخی از علائم آنها، از جمله خستگی، ضعف، و کند شدن شناختی با یکدیگر همپوشانی دارد.
ژنتیک و عوامل وراثتی اغلب در بیماری هاشیموتو موثر هستند. افرادی که به این بیماری دچار میشوند معمولا در خانواده خود سابقه ابتلا به بیماریهای مشابه را دارند.
مرکز کنترل بیماریهای ایالات متحده احتمال میدهد که افرادی که دچار مشکلات خود-ایمنی بدن هستند در خطر ابتلا به موارد سخت کووید-۱۹ یا کرونا قرار دارند. این افراد سیستم ایمنی ضعیفتری داشته و بدن آنها در مقابله با آلودگی زمان بیشتری درگیر میشود. با همه اینها، تا به این لحظه هیچ نشانهای وجود ندارد که افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو در خطر ابتلا به موارد سخت کرونا باشند.
بیماری هاشیموتو یا تیروئیدیت هاشیموتو یک نوع اختلال در سیستم خود-ایمنی بدن است. سیستم ایمنی بدن افراد مبتلا به این بیماری، غده تیروئید آنها را مورد حمله قرار میدهد. این موضوع باعث کاهش تولید هورمون تیروئید شده که منجر به بروز کم کاری تیروئید میشود. در صورت تشخیص زودهنگام و درمان، این بیماری به خوبی به درمان واکنش نشان میدهد. درمان تیروئید هاشیموتو اغلب با استفاده از جایگزینی هورمون و مصرف داروی لووتیروکسین انجام میشود. تعیین میزان مناسب دارو فرایندی است که پزشک با رصد کردن طولانی مدت بیمار قادر به تکمیل آن است. در صورتی که نیاز به درمان دارویی با لووتیروکسین در بیمار تشخیص داده، احتمال زیادی هست که به مصرف این دارو برای باقی عمر نیاز داشته باشد.
۱ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.