راهنمای جامع درمان سرماخوردگی در کودکان و نوزادان
زمان خواندن ۶ دقیقه دوشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۱ ۲۰:۰۸
سرماخوردگی بیماری رایجی است، اما وقتی کودکان و نوزادان سرما میخورند به مراقبتهای بیشتری نیاز دارند. ممکن است هر کودک بیش از ۵ بار در سال سرما بخورد، بنابراین لازم است روشهای مراقبت از کودک سرماخورده را بدانید تا در این مواقع از آنها کمک بگیرید. در ادامه همهچیز را درباره علت، علائم و درمان سرماخوردگی کودکان و نوزدان به شما میگوییم.
فهرست مطالب
- علائم سرماخوردگی در کودکان و نوزادان
- سرماخوردگی در کودکان چند روز طول میکشد
- درمان سرماخوردگی در کودکان
- نکاتی درباره داروهای بدون نسخه سرماخوردگی کودکان
- چگونه از سرماخوردگی کودک پیشگیری کنیم
عفونت دستگاه تنفسی فوقانی که به طور کلی به آن سرما خوردگی میگوییم، بیش از هر بیماری دیگری منجر به غیبت از محل کار و مدرسه میشود. سرماخوردگی میتواند توسط بیشتر از ۲۰۰ نوع ویروس مختلف ایجاد شود. کودک شما از ۲ طریق به سرماخوردگی مبتلا میشود؛ از راه تنفس هوای آلوده به ویروس یا تماس مستقیم با فرد سرماخورده.
انتقال سرماخوردگی در کودکان و نوزادان راحتتر است زیرا آنها مدام وسایل و افراد مختلف را لمس میکنند و همان دستها را به بینی، دهان و چشمهای میزنند. کودکان زیر ۶ سال بیشتر به سرماخوردگی مبتلا میشوند، به ویژه کودکانی که به مهد کودک و مدرسه میروند.
پیشنهاد مطالعه: ۱۴ درمان خانگی برای گلودرد
علائم سرماخوردگی در کودکان و نوزادان
در نوزادان، علائم سرماخوردگی شامل موارد زیر است:
- مشکل در خوابیدن
- بیحوصلگی و نق زدن
- تب
- گرفتگی بینی
- گاهی استفراغ و اسهال
کودکان بزرگتر علاوه بر این موارد، علائم زیر را نیز تجربه میکنند:
- گرفتگی و آبریزش بینی
- گلو درد
- چشمان اشکآلود
- عطسه و سرفه
- خستگی
- درد عضلانی
- سردرد
- تب و لرز
- ترشح بینی به رنگ زرد یا سبز
برخی از مشکلاتی که ممکن است کودکان به دلیل سرما خوردگی با آنها درگیر شوند، عفونت گوش، گلو، سینوسها و ذات الریه (پنومونی) هستند.
پیشنهاد مطالعه: علت سرفه خشک کودکان + روشهای درمان خانگی
سرماخوردگی در کودکان چند روز طول میکشد
به طور معمول علائم سرماخوردگی از ۱ تا ۳ روز پس از تماس کودک با ویروس، شروع میشود و برای ۱ تا ۲ هفته ادامه پیدا میکند. نوع و شدت علائم ممکن است در هر کودک با کودک دیگر متفاوت باشد. با توجه به شباهت بسیاری از علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا، برای تشخیص درست حتما به پزشک مراجعه کنید.
پیشنهاد مطالعه: روش ترک مکیدن انگشت شست در کودکان
درمان سرماخوردگی در کودکان
اگر به دنبال یک درمان قطعی و فوری برای سرماخوردگی کودکتان هستید بگذارید خیالتان را راحت کنیم. هیچ درمانی برای سرماخوردگی وجود ندارد. داروهای آنتیبیوتیک کاری بر علیه عفونتهای ویروسی انجام نمیدهند و تنها کاری که از دست شما برمیآید کمک به کنترل و کم کردن شدت علائم سرماخوردگی است تا کودکتان کمتر اذیت شود. در ادامه کارهایی که میتوانید در خانه انجام دهید تا کودک دوره سرماخوردگی را راحتتر بگذراند به شما میگوییم.
استراحت کافی
مهمترین اصل در درمان شدن سرماخوردگی در هر سنی، استراحت است. با استراحت کافی به سیستم ایمنی فرصت میدهید تا با عوامل بیماریزا مبارزه کند. پس با به کار بستن نکات بعدی، اطمینان حاصل کنید که کودک به خوبی استراحت کند.
پاک کردن مخاط بینی
اگر فرزندتان به اندازهای بزرگ شده که بتوانید در بینی خود بدمد یا به اصطلاح فین کند، از او بخواهید مرتبا این کار را انجام دهد. برای رفع گرفتگی بینی کودک از اسپری بینی نمکی (اسپری سالین) کمک بگیرید. گرفتگی بینی در نوزادان، شیر خوردن و خواب آنها را دچار اختلال میکند. برای پاک کردن مخاط بیی نوزاد، از پوار (پاک کننده بینی) کمک بگیرید. استفاده از قطره بینی در کودکان زیر ۴ سال مجاز نیست.
درمان تب
تا زمانی که تب، کودک یا نوزاد شما را اذیت نکند نیازی به درمان آن نیست. اما به طور کلی کودک تبدار به مراقبت دائمی و نظارت شما نیاز دارد.
حتما بخوانید: پایین آوردن تب کودک
نوشیدن مایعات
بدن برای درمان سرماخوردگی به مایعات فراوان مانند آب، محلولهای الکترولیت، سوپ و آبمیوه نیاز دارد. نوشیدنیهای گازدار یا کافئینی برای سرماخوردگی مضر هستند. کودکان بزرگتر میتوانند آب و سوپ بخورند اما در نوزادان لازم است شیردهی را افزایش دهید. در صورت اجازه پزشک میتوانید از محلولهای الکترولیت ویژه مانند پدیالیت برای نوزادان بالای ۳ ماه کمک بگیرید.
مرطوب کردن محیط
سرفه و گرفتگی بینی از علائمی هستند که کودک یا نوزاد شما را هنگام سرماخوردگی آزار میدهند. استفاده از دستگاه رطوبتساز (بخور سرد) به رفع این مشکلات کمک میکند. ماندن در حمام پر از بخار برای ۳۰ دقیقه، میتواند بینی کودک را برای چند ساعت باز نگه دارد.
چند نکته دیگر
- بینی کودک را چرب کنید تا پوست آن ترک نخورد.
- کودک خود را از دود تنباکو دور نگه دارید.
- کودک را تا زمانی که به مدت ۲۴ ساعت تب نداشته باشد در خانه نگه دارید.
نکاتی درباره داروهای بدون نسخه سرماخوردگی کودکان
مسکنهای بدون نسخه، مانند استامینوفن یا ایبوپروفن میتوانند تب و درد گلو را کاهش دهند. با این حال، تب به طور کلی بی ضرر است. هدف اصلی، کمک به کودک شماست تا احساس راحتی بیشتری داشته باشد.
برای درمان سرفه و سرماخوردگی در کودکان زیر ۶ سال، از داروهای بدون نسخه به جز تب بر و مسکنها استفاده نکنید. همچنین از مصرف این داروها برای کودکان زیر ۱۲ سال خودداری کنید.
اگر به کودکتان مسکن میدهید، دستورالعملهای پزشک را به دقت اجرا کنید. به کودکان کمتر از ۳ ماه استامینوفن ندهید تا زمانی که کودک شما توسط پزشک معاینه شود. ایبوپروفن را به کودک کمتر از ۶ ماه یا به کودکانی که استفراغ میکنند یا به هر دلیلی بدنشان کمآب است ندهید.
پیشنهاد مطالعه: توصیههای مهم درباره مصرف انواع استامینوفن برای کودکان
چگونه از سرماخوردگی کودک پیشگیری کنیم
- به کودک خود بیاموزید که دستهای خود را به طور کامل و مرتب بشوید. در صورت نبود آب و صابون، از ضدعفونی کننده دست الکلی استفاده کنید.
- اسباب بازیها و سطوحی را که کودک یا نوزاد لمس میکند، تمیز نگه دارید.
- در صورت امکان، به کودک خود کمک کنید تا از تماس نزدیک با هر کسی که سرماخورده است اجتناب کند.
- از دست زدن به صورت کودک و نوزاد خودداری کنید.
سخن آخر
در انتها یک بار دیگر تاکید میکنیم که سرماخوردگی در نوزادان و کودکان، درمان قطعی و فوری ندارد. بهترین روش درمان استراحت و رعایت نکاتی است که باعث میشود کودک این دوران را راحتتر پشت سر بگذارد. از استفاده خودسرانه داروهای شیمیایی و گیاهی و برای درما سرماخوردگی کودک جدا خودداری کنید.
محبوبترینها
- بهترین برنامه کالری شمار رایگان فارسی و انگلیسی + لینک دانلود
- رژیم ۱۸۰۰ کالری + دانلود رایگان برنامه غذایی ۷ روزه
- لاغری با رژیم ۱۲۰۰ کالری + دانلود رایگان برنامه غذایی
- رژیم کالری شماری چیست | همهچیز درباره رژیم کالری شماری
- رژیم ۱۶۰۰ کالری برای لاغری + برنامه غذایی کامل
- ۱۰ ناهار کم کالری و رژیمی برای لاغری
- ۱۰ طرز تهیه غذاهای کم کالری برای کاهش وزن
- ۵ غذا با نخودفرنگی + بهترین روش فریز و کنسرو کردن نخود فرنگی
نظرات کاربران