بواسیر، رگهای متورم شده در مقعد و قسمت راست راست روده، شبیه به رگهای واریسی است. بواسیر ممکن است در داخل راست روده (بواسیر داخلی) یا در زیر پوست اطراف مقعد (بواسیر خارجی) ایجاد شود. تقریباً از هر چهار فرد بزرگسال، سه نفر گاه به گاه دچار بواسیر می شوند. بواسیر علل مختلفی دارد، اما اغلب علت آن ناشناخته است. خوشبختانه گزینه های موثری برای درمان بواسیر در دسترس است. بسیاری از مواقع درمانهای خانگی و تغییر شیوه زندگی برای درمان بیرون زدگی معقدی توصیه میشود. اما در صورت بروز شدت بیماری، جراحی برای درمان بیرون زدگی بواسیر توصیه می شود. در ادامه مطلب، انواع روش های درمانی بواسیر را مرور میکنیم.
فهرست مطالب
بواسیر یکی از بیماریهای گوارشی است که از هر سه بزرگسال، یک نفر را درگیر میکند. شناخت این بیماری به شما کمک میکند تا در مراحل این بیماری را تشخیص داده و آن را درمان کنید. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی میتوانید درباره علائم و شناخت بواسیر بیشتر بخوانید.
برای درمان آن، روشهای مختلفی وجود دارد؛ درمان بواسیر به روشهای مختلفی صورت میگیرد که عمده آن روش های خانگی و روش های دارویی است. تنها در صورت بروز شدت بیماری، روش جراحی برای درمان بواسیر را توصیه میکنند. در ادامه مطلب با انواع روشهای درمانی بواسیر آشنا شوید.
علائم بواسیر معمولاً خود به خود برطرف می شوند. برنامه درمانی پزشک شما بستگی به شدت بیماری بواسیر دارد. یکی از انواع روشهای درمان بواسیر، مصرف داروست. روشهای غیر جراحی برای درمان بواسیر، شامل کرمهای بدون نسخه و سایر داروها میشود که مصرف آنها، درد، التهاب و خارش را تسکین میدهند. در صورتی که زائده هموروئید، تنها منجر به دردهای خفیفی شود، ممکن است که پزشک کرم، پماد، شیاف یا پدهای بدون نسخه را به شما پیشنهاد دهد. این محصولات حاوی موادی مانند نارون کوهی یا هیدروکورتیزون و لیدوکائین هستند و میتوانند موقتا درد بواسیر و خارش آن را تسکین دهند.
برای درمان هموروئید از کرم استروئیدی بدون نسخه، بیشتر از یک هفته استفاده نکنید، مگر اینکه پزشک این اجازه را به شما بدهد. مصرف زیاد این داروها پوست را نازک کرده و مشکلات دیگری را به همراه میآورد.
جراحی بواسیر انواع مختلفی دارد که با توجه به شدت بیماری و نوع بواسیر داخلی یا بواسیر خارجی پیشنهاد میشود.
در برخی از شرایط، درمان دارویی برای بیمار موثر نیست و بیمار برای درمان بواسیر باید از میان گزینههای جراحی سرپایی، روشهای کم تهاجمی یا هموروئیدکتومی، یکی را انجام دهد که به تشخیص پزشک بستگی دارد.
در حالتی که یک لخته خون دردناک (ترومبوز) در هموروئید خارجی ایجاد شده باشد، پزشک با خارج کردن بواسیر سبب التیام سریع آن شود. این نوع روش درمان بواسیر، با انجام بیحسی موضعی انجام میشود و به جراحی آن طی ۷۲ ساعت پس از ایجاد لخته، بیشترین تاثیر را خواهد داشت.
با انتخاب یکی از تکنیکهای مختلفی که برای درمان بواسیر وجود دارد، جراح بافتی را که مسبب خونریزی است برمیدارد. این عمل جراحی را میتوان با بی حسی موضعی همراه با آرامبخش، بیحسی نخاعی یا بیهوشی عمومی انجام داد.
اگر هموروئید آنقدری بزرگ باشد که سایر روش های درمان بواسیر موثر نباشند، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. در چنین شرایطی، پزشک روشهای مختلف جراحی از جمله جراحی بواسیر با لیزر، نور مادون قرمز یا نوارهای لاستیکی کوچک برای خلاص شدن از هموروئید را پیشنهاد میدهد. اگر بیرون زدگی معقد خیلی بزرگ باشد یا تغییر سایز دهد، پزشک ممکن است برای درمان بواسیر، با استفاده از جسم تیز آن را بردارد. هموروئیدکتومی یا جراحی برداشتن هموروئید، درمان قطعی بواسیر نامیده میشود. در ادامه مطلب انواع روشهای جراحی هموروئیدکتومی بررسی میشود.
هموروئیدکتومی بسته - در این روش پزشک با استفاده از چاقوی جراحی، قیچی جراحی با کوتر، زائده بیرون زدگی را بر میدارد. همچنین لیزر هموروئید یکی از روشهای رایج و توصیه شده است. پس از برداشتن بواسیر، پزشک قسمت جراحی را بخیه میکند. این روش درمان بواسیر تا ۹۵ درصد موثر است.
هموروئیدکتومی باز - در این روش، پزشک محل جراحی را بخیه نمیزند و با استفاده از گاز پزشکی زخم را میپوشاند. در صورت احتمال ابتلا به عفونت، پزشک از دو روش هموروئیدکتومی باز و بسته استفاده میکند.
هموروئیدوپکسی استاپلر- یکی از روش های درمان بواسیر، هموروئیدکتومی استاپلر نام دارد. در این روش، بواسیر برداشته نمیشود، بلکه پزشک، زائده معقدی را وارد کانال معقدی یا همان محل اصلی خود میکند. این روش دوران نقاهت کمتری دارد، بیمار درد کمتری را تجربه میکند، بسیار پر هزینه است و البته احتمال بازگشت بیماری وجود دارد.
ممکن است که پزشک برای درمان بواسیرهای دردناک یا خونریزیهای مداوم، یکی از روشهای کم تهاجمی جراحی را پیشنهاد کند. این نوع درمان، در مطب پزشک، به صورت سرپایی و بدون نیاز به بیهوشی میتواند انجام شود.
بستن باند پلاستیکی - پزشک یک یا دو باند پلاستیکی کوچک را دور یک بواسیر داخلی میپیچد تا گردش خون در آن ناحیه قطع شود. بعد از گذشت یک هفته، زائده هموروئیدی خشک شده و میافتد. این باندهای پلاستیکی ناراحتکننده خواهند بود و ممکن است تا دو تا چهار روز بعد از عمل سبب خونریزی شوند، اما این خونریزیها به ندرت شدید میشوند. با این حال، در برخی مواقع، عوارض جدیتری نیز ممکن است بروز پیدا کند.
به طور کلی، برای درمان بواسیر، درد ناشی از بستن هموروئید کمتر از هموروئیدکتومی است و فرد سریعتر به فعالیتهای روزمره خود برمیگردد. با این حال، در مقایسه با هموروئیدکتومی، احتمال خطر عود بیماری یا افتادگی رکتوم- که بخشی از رکتوم از مقعد بیرون میزند- در روش بستن بواسیر بیشتر است.
از دیگر عوارض این روش میتوان به خونریزی، احتباس ادرار، درد و شاید ابتلا به یک عفونت خونی نادر و مرگآور(سپسی/ Sepsis، مسمومیت خونی) اشاره کرد. برای انتخاب بهترین گزینه درمانی با پزشک خود مشورت کنید.
درمان بواسیر به روش جراحی معمولا با عوارض کمی همراه میشود. اما در برخی از موارد، این عوارض دیده شدهاند؛
اسکین تگ - ایجاد برچسبهای پوستی که ممکن است بعد از جراحی ایجاد شوند.
کم خونی- اگر هموروئید طولانی مدت بوده وو خونریزی زیادی همراه بوده باشد، ممکن است بیمار در جراحی خون زیادی از دست بدهد.
عفونت - برخی از بواسیرهای خارجی دارای زخم هایی هستند که عفونی میشوند.
بلافاصله بعد از عمل بواسیر، هنگامی که هنوز بیهوش هستید، یک بی حسی موضعی طولانی مدت به شما تزریق میشود. تسکین درد پس از جراحی باید ۶ تا ۱۲ ساعت طول میکشد. اگر پزشک به شما بگوید که نیازی نیست در بیمارستان بمانید، تنها پس از پایان بیهوشی و ادرار کردن میتوانید مرخص شوید. ناتوانی در ادرار کردن (احتباس ادرار) گاهی به دلیل تورم (ادم) در بافتها یا اسپاسم عضلات لگن رخ می دهد.
این نکات را نیز به خاطر بسپارید؛
پس از جراحی جتما از کسی بخواهید که شما را به خانه برساند.
احساس درد پس از جراحی تا مدتی طبیعی است، اما لازم است ۲ تا ۳ هفته پس از عمل برای چکاپ با پزشکتان دیدار کنید.
حتما از رژیم غذایی و داروهایی استفاده کنید که حرکت غذا در روده را آسان کند.
هنگام دفع مدفوع فشار وارد نکنید. چنین اقدامی ممکن است باعث بازگشت بواسیر شود.
آب گرم (حمام نشیمن) به تسکین درد و اسپاسم عضلانی کمک میکند.
برخی از پزشکان ممکن است توصیه کنند که برای جلوگیری از عفونت و کاهش درد، پس از عمل بواسیر از آنتی بیوتیک (مانند مترونیدازول) استفاده کنید.
برای تسکین درد، داروهای بی حس کننده را قبل و بعد از مدفوع استفاده کنید.
بسته های یخ روی ناحیه مقعدی تورم و درد را کاهش میدهد.
۲ تا ۳ هفته رانندگی نکنید.
برای چند روز پس از عمل جراحی بواسیر، مایعات بنوشید و رژیم غذایی ملایم داشته باشید. غذاهایی بخورید که حاوی فیبر بالایی است و باعث حرکت غذا در روده میشوند. سپس می توانید به غذاهای معمولی بازگردید و به تدریج میزان فیبر را در رژیم غذایی خود افزایش دهید.
برای درمان بواسیر، اغلب میتوان با درمانهای خانگی دردهای خفیف، تورم و التهاب بواسیر را تسکین داد.
احتمالا با چنین روشهایی، علائم بواسیر طی یک هفته از بین میروند. در غیر این صورت و یا وجود درد شدید و خونریزی، در عرض یک هفته به پزشک خود مراجعه کنید.
درمان بواسیر بسته به شرایط بیماری متفاوت است. در برخی از موارد تنها با روشهای دارویی، میتوان بواسیر را درمان کرد. در صورت شدت بیماری، جراحی یکی از محتملترین گزینههای درمان هموروئید است.
۱ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.