تا به حال فردی را دیدهاید که از موجودی بیآزار به شدت بترسد؟ یا فردی که به علت ترس نتواند از آسانسور استفاده کند؟ شاید هم خودتان چنین تجربهای داشتهاید. این ترس ممکن است یکی از انواع فوبیا باشد. این کلمه که گاهی به اشتباه به جای مفهوم ترس به کار میرود یک ترس ساده نیست، بلکه میتواند زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. در این مطلب قصد داریم به شما بگوییم فوبیا چیست، انواع رایج فوبیا کدامند و چگونه میتوان این مشکل را کنترل یا درمان کرد.
فوبیا، ترسی بیش از حد و غیر منطقی که در مواجه با یک شی، مکان، شرایط، حس یا موجود است. زمانی که فرد مبتلا به فوبیا با منبع ترس خود روبهرو میشود ممکن است وحشت عمیق و ناتوانکنندهای را تجربه کند. به طور معمول افراد متبلا به فوبیا خودشان میدانند که ترس آنها غیرمنطقی است اما نمیتوانند برای آن کاری کنند. تاثیر فوبیا از از آزردگی تا ترس فلجکننده متغیر است. این ترس میتواند زندگی، کار و روابط فرد را تحت تاثیر قرار دهد و فرد مبتلا عملا زندگیاش را بر مبنای پرهیز از عامل وحشت خود بچیند.
چطور تشخیص دهیم احساس ما یک ترس عادی است یا نوعی فوبیا؟ ویژگیهای فوبیا به طور معمول از این قرارند:
تنوع گستردهای از اشیا یا شرایط وجود دارد که میتواند موجب بروز فوبیا در افراد گردد. اما، بهطور کلی فوبیاها را میتوان در دو مجموعه قرار داد:
۱- فوبیاهای بهخصوص یا ساده
۲- فوبیاهای پیچیده
فوبیاهای بهخصوص یا ساده، پیرامون شی، حیوان، شرایط یا فعالیت خاصی تمرکز مییابند. این نوع، معمولا در دوران کودکی یا بلوغ ایجاد میشود و ممکن است با بالاتر رفتن سن شدت آن کم شود.
مثالهایی رایج از فوبیاهای ساده شامل:
فوبیاهای پیچیده، ناتوان کنندهتر از فوبیاهای ساده هستند. معمولا در بزرگسالی بروز داده میشوند و با ترسی عمیق یا نگرانی درباره شرایط و موقعیتی خاص در ارتباطند.
دو نمونه از رایجترین فوبیاهای پیچیده شامل:
آگورافوبیا، معمولا ترس از فضاهای باز شناخته میشود، اما پیچیدهتر از این است. کسی که آگورافوبیا دارد، اگر دچار حمله هراس شود، از بودن در مکان یا شرایطی که فرار دشوار است، دچار اضطراب میشود.
اضطراب معمولا در فردی پیدا میشود که از شرایط زیر پرهیز میکند:
فوبیای اجتماعی، که بهعنوان اختلال اضطراب اجتماعی نیز شناخته میشود، پیرامون مضطرب شدن در شرایط اجتماعی تمرکز مییابد. اگر شما فوبیای اجتماعی داشته باشید، احتمالا از صحبت کردن مقابل افراد میترسید، چراکه نگران ضایع شدن و تحقیر در ملا عام هستید. در موارد شدید، ممکن است این مسئله شما را ناتوان کند و حتی مانع فعالیتهای روزانه بیرون از خانه مثل بیرون غذا خوردن یا ملاقات دوستان شود.
فوبیاها یک علت مفرد ندارند، بلکه مجموعهای از عوامل پیوسته است. مثلا:
فوبیاها، معمولا بهطور رسمی تشخیص داده نمیشوند. بیشتر افراد مبتلا، کاملا از مشکل آگاه هستند. گاهی شخصی انتخاب میکند تا با فوبیا زندگی کند و کاملا مراقب باشد تا از شی یا شرایطی که موجب ترسش میشود، دوری کند. اما، اگر فوبیا داشته باشید، تلاش مداوم برای پرهیز از چیزی که از آن میترسید، ممکن است شرایط را بدتر کند.
اگر فوبیا دارید، از یک پزشک عمومی درخواست کمک کنید. ممکن است آنها شما را به یک متخصص که در درمانهای رفتاری سررشته دارد، مثل یک روانشناس، ارجاع دهند.
تقریبا تمام فوبیاها میتوانند موفق درمان و مداوا شوند. فوبیاهای ساده میتوانند با قرار گرفتن تدریجی در معرض شی، حیوان، مکان یا شرایطی، که عامل ترس و اضطراب هستند، درمان شوند. این روش تحت عنوان حساسیتزدایی یا درمان مبتنی بر خود مواجههگری، شناخته میشود. شما میتوانید این روشها را با کمک یک متخصص یا بهعنوان بخشی از برنامه خودیاری امتحان کنید.
درمان فوبیاهای پیچیده معمولا بیشتر زمان میبرد و شامل درمانهای گفتوگو محور میشود، مثل:
داروهایی که ممکن است استفاده شوند شامل:
فوبیاها، رایجترین نوع از اختلالات اضطراب هستند و میتواند هرکسی را فارغ از سن، جنس و سابقه اجتماعی متاثر کند.
بعضی از رایجترین انوع فوبیاها:
0 نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.