گندم، یکی از رایجترین غلات مصرفی دنیا است و از نوعی گیاه علفی(Triticum) به دست میآید که میتوان آن را با تنوع بسیار زیادی در سراسر جهان یافت.
گندم نان یا گندمی که به صورت معمول استفاده میشود، گونه اصلی این گیاه است. گندم دوروم یا الجزایری(Durum)، گندم اسپلت یا آلمانی(Spelt)، گندم دو دانه(Emmer)،گندم تک دانه (Einkorn) و گندم خراسانی (Khorasani)، از دیگر گونههای نزدیک به آن هستند.
آرد سفید و آرد کامل (Whole-wheat) از اجزای اصلی در خوراکیهایی مانند نان هستند. در تهیه غذاهایی مانند پاستا، نودل، سمولینا، بلغور و کوسکوس(couscous نوعی غذا در کشورهای عربی و شمال آفریقا) نیز از گندم استفاده میشود.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
بخش عمدهای از گندم را کربوهیدارتها تشکیل میدهند، اما میزان متوسطی از پروتئین نیز در این گیاه وجود دارد.
همانند سایر غلات، گندم نیز عمدتا از کربوهیدرات تشکیل شده است. نشاسته بیشترین نوع کربوهیدرات در قلمرو گیاهان است که بیش از نود درصد کربوهیدارتهای موجود در گندم را به خود اختصاص میدهد.
اثر نشاسته بر سلامت، به میزان هضم و تجزیه آن در بدن وابسته است و از این طریق بر سطح قند خون تاثیر میگذارد. هضم شدن زیاد نشاسته ممکن است سبب افزایش ناگهانی قند خون بعد از هر وعده غذایی شود و در نتیجه تاثیری منفی بر سلامت، به خصوص در افراد مبتلا به دیابت داشته باشد.
همانند برنج سفید و سیبزمینی، گندم سفید و کامل نیز شاخص گلوکز (Glycemic index:GI- سرعت تبدیل کربوهیدارتهای موجود در غذا به گلوکز طی فرایند هضم) بالایی دارد و از این نظر برای افراد دیابتی مناسب نیست. از طرفی، هضم برخی محصولات مبتنی بر گندم، مانند ماکارونی با راندمان کمتری انجام میشود؛ پس میزان قند خون را به اندازه موارد بالا افزایش نمیدهند.
گندم سبوسدار میزان زیادی فیبر دارد و در مقابل، میزان فیبر در گندم تصفیهشده (گندم سفید) تقریبا نزدیک به صفر است. گندم خالص حدود ۱۲ تا ۱۵ درصد وزن خشک آن فیبر دارد. اگرچه سبوس گندم سرشار از فیبر است، اما آرد کردن گندم سبب حذف سبوس میشود و بنابراین آرد تصفیه شده تنها مقادیر کمی فیبر دارد.
آرابینوکسیلان(Arabinoxylan)، فیبر اصلی سبوس گندم است (۷۰ درصد). سلولز نیز از عمدهترین فیبرهای موجود در سبوس محسوب میشود.
اکثر فیبرهای موجود در گندم از نوع نامحلول هستند و تقریبا در دستگاه گوارش هضم نشده و تنها موجب افزایش حجم مدفوع میشوند. با این حال، باکتریهای روده میتوانند از برخی از فیبرها برای تغذیه خود استفاده کنند. به علاوه، مقدار فیبرهای محلول یا همان فروکتانها در گندم کم است و احتمالا این فیبرها سبب بروز علائم گوارشی در افراد مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر میشوند (IBS: Irritable bowel syndrome).
اما به صورت کلی میتوان گفت که سبوس گندم تاثیرات مفیدی بر سلامت روده دارد.
۷ تا ۲۲ درصد از وزن خشک گندم را پروتئینها تشکیل میدهند. در این بین، گلوتن (خانوادهای بزرگ از پروتئینها) بیش از هشتاد درصد کل پروتئینهای گندم را به خود اختصاص میدهند. خاصیت چسبندگی و ارتجاعی خمیر گندم، یعنی ویژگیهایی که در تهیه نان مهم هستند، وابسته به گلوتن است.
گلوتن گندم میتواند تاثیراتی منفی بر سلامت افرادی داشته باشد که به این پروتئین حساسیت دارند.
گندم سبوسدار منبع مناسبی از ویتامینها و مواد معدنی به حساب میآید. همچون دیگر غلات، میزان مواد معدنی موجود در گندم به خاکی بستگی دارد که گیاه در آن رشد میکند.
سبوس و جوانه از مغذیترین بخشهای گندم هستند که در گندم سفید وجود ندارند، چون طی فرایند آسیاب و تصفیه کردن از دانه جدا میشوند. بنابراین، گندم سفید نسبت به گندم خالص ویتامینها و مواد معدنی کمتری دارد. به دلیل مصرف بالای گندم در گروه زیادی از افراد، آرد گندم را به صورت منظم با انواعی از ویتامینها و مواد معدنی غنی میکنند. در واقع، این غنیسازی آرد در بسیاری از کشورها فرآیندی الزامی است. به جز موارد گفته شده در بالا، احتمالا آردهای غنی شده حاوی آهن، تیامین، نیاسین، کلسیم و ویتامین- ب۶ نیز باشند.
اکثر ترکیبات گیاهی گندم، در سبوس و جوانه آن قرار دارند و در نتیجه گندم سفید تصفیهشده فاقد این مواد است.
لایه آلورون (لایهای خارجی و جزئی از سبوسAleurone:) حاوی بیشترین میزان از آنتیاکسیدانهاست. آلورون گندم نیز به صورت یک مکمل غذایی به فروش میرسد.
ترکیبات گیاهی موجود در گندم عبارتند از:
احتمالا، گندم سفید مزیت خاصی برای سلامتی نداشته باشد، ولی گندم خالص فواید مثبتی برای بدن دارد، به خصوص اگر جایگزین آرد سفید شود.
گندم سبوسدار حاوی میزان بالایی از فیبرهای نامحلول است که بیشتر آنها در سبوس وجود دارند. بر اساس نتایج مطالعات انجام شده، ترکیبات موجود در سبوس گندم میتوانند دارای اثرات پریبیوتیکی باشند، یعنی برخی از باکتریهای مفید روده از آنها تغذیه کنند. با وجود این، بخش زیادی از سبوس در دستگاه گوارش تغییر نمیکند و از بدن دفع میشود. همچنین، سبوس گندم احتمالا سبب کوتاهشدن زمان عبور مواد هضم نشده در دستگاه گوارش میشود. در پژوهشی مشخص شده که این ماده، ابتلای کودکان به یبوست را کاهش میدهد. با این حال، بسته به علت اصلی یبوست، ممکن است خوردن سبوس گندم همیشه راهحل موثری نباشد.
سرطان کلون رایجترین نوع سرطان دستگاه گوارش است. مطالعات مشاهدهای (Observational) انجام شده، نشان داده است که بین مصرف غلات خالص (مانند گندم سبوسدار) و کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ ارتباط وجود دارد. در یکی از همین مطالعات، چنین برآورد شده است که، افرادی که فیبر کمتری مصرف کرده بودند، با افزایش میزان فیبر مصرفی در رژیم غذاییشان، خطر ابتلا به سرطان کلون را تا چهل درصد کاهش دادند. این نتیجه از طریق آزمایشهای تصادفی کنترل شده تایید میشود. با این حال، همه پژوهشها به چنین اثراتی از فیبر دست نیافتهاند. به طور کلی، گندم خالص غنی از فیبر، آنتیاکسیدان و ترکیبات گیاهی است که میتواند به صورت بالقوه خطر ابتلا به سرطان کلون را کاهش دهد.
با وجود خواص و فواید گندم سبوسدار برای سلامتی، بسیاری از افراد باید از خوردن آن پرهیز یا به مقدار کمی آن را مصرف کنند.
مشخصه این بیماری، ایجاد یک پاسخ ایمنی در برابر گلوتن است. بر اساس دادههای آماری، تقریبا نیم تا یک درصد از مردم آمریکا و اروپا به این بیماری مبتلا هستند. بیماری سلیاک سبب آسیبرساندن به روده کوچک و در نتیجه اختلال در جذب مواد مغذی میشود. کاهش وزن، نفخ و باد شکم، اسهال، یبوست، معده درد و خستگی از علائم این بیماری هستند. چنین گفته میشود که در افراد مبتلا به بیماری سلیاک (مانند اسکیزوفرنی و صرع)، گلوتن موجب اختلالات مغزی میشود. گندم تکدانه (نوعی گندم باستانی)، واکنشهای کمتری ایجاد میکند، اما با این وجود برای افراد حساس به گلوتن نامناسب است. داشتن رژیم غذایی بدون گلوتن، تنها درمان شناخته شده برای بیماری سلیاک است. گندم منبع اصلی و عمده گلوتن است، با این حال، این پروتئین را میتوان در چاودار، جو و بسیاری از مواد غذایی فرآوری شده نیز یافت.
تعداد افرادی که رژیم غذایی فاقد گلوتن دارند، در مقایسه با افراد مبتلا به بیماری سلیاک در حال افزایش است. گاهی اوقات، مردم این تصور سادهانگارانه را دارند که گلوتن و گندم به صورت طبیعی برای سلامتی مضر هستند. اما برای برخی دیگر از افراد، هم گندم و هم گلوتن ممکن است سبب بروز علائم واقعی شوند. بیماری حساسیت به گلوتن یا حساسیت به گندم غیر سلیاکی، از عوارض جانبی مصرف گندم محسوب میشود. در این بیماری، بدن هیچگونه واکنش خود ایمنی یا آلرژیک از خود نشان نمیدهد.
علائم این بیماری شامل درد شکمی، سردرد، خستگی، اسهال، درد مفصل، نفخ و اگزما هستند.
در یکی از مطالعات، مشخص شده که موادی غیر از گلوتن نیز احتمالا موجب بروز علائم حساسیت به گندم میشوند.
شواهد موجود نشان میدهند که فروکتانها (متعلق به گروهی از فیبرها به نام FODMAP) علت حساسیت افراد به گندم هستند و رژیم غذایی غنی از FODMAP، سبب برانگیختن علائم IBS میشود (این بیماری علائمی مشابه بیماری سلیاک دارد). در واقع، حدود سی درصد از افراد مبتلا به IBS به گندم حساسیت دارند.
نوعی بیماری رایج که با درد شکمی، نفخ، عادتهای نامنظم دفع، اسهال و یبوست همراه است. افراد مضطرب بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند. در حقیقت، شرایط استرسزا، تحریککننده IBS هستند. حساسیت به گندم در مبتلایان به IBS شایع است.
FODMAP موجود در گندم سبب شدیدتر شدن علائم IBS میشود، ولی علت اصلی آن نیست. بر اساس نتایج پژوهشهای انجام شده، احتمالا IBS موجب التهاب خفیفی در دستگاه گوارش میشود. افراد مبتلا به این بیماری باید مصرف گندم را محدود کنند.
آلرژی غذایی از بیماریهای شایعی است که در اثر پاسخ ایمنی بدن به پروتئینهای خاصی ایجاد میشود. گلوتن گندم از جمله اصلیترین مواد حساسیتزایی است که تقریبا یک درصد از کودکان به آن واکنش آلرژیک نشان میدهند. با این حال، بیشتر نمونههای گزارششده آلرژی در بزرگسالان، به دلیل در معرض قرار گرفتن افراد با گرد و غبار گندم است. آسم نانوا (Baker's asthma) و سینوزیت، نمونههایی از این واکنشهای آلرژیک هستند.
گندم خالص حاوی فیتیک اسید (فیتات) است. این ماده تاثیری منفی بر جذب مواد معدنی (مانند آهن و روی) در غذای مصرفی دارد. به همین دلیل در جذب مواد معدنی اختلال ایجاد میکند. غالبا افرادی که رژیم غذایی سالم و متعادلی دارند با مصرف این مواد به مشکلی برنمیخورند. اما برای افرادی که بیشتر از غلات و حبوبات استفاده میکنند، میتواند نگرانکننده باشد. میزان فیتیک اسید موجود در حبوبات را میتوان با خیساندن و تخمیر، تا نود درصد کاهش داد.
گندم اسپلت (یا گندم آلمانی یا گندم شهرکردی یا جلبان)، گیاهی باستانی که بسیار مشابه گندم معمولی است. اسپلت دارای قدمت هزاران ساله و یک ماده غذایی سالم و محبوب است. گندم خالص و اسپلت از نظر داشتن مواد مغذی مانند فیبر و پروتئین شبیه به یکدیگرند. این قیاس وابسته به نوع گندمهای معمولی و اسپلت مورد بررسی هستند. با این حال، احتمالا گندم اسپلت از نظر داشتن برخی از مواد معدنی مانند عنصر روی غنیتر است.
پژوهشها نشان دادهاند گندمهای امروزی در مقایسه با بسیاری از گندمهای باستانی حاوی مواد معدنی کمتری هستند. صرف نظر از بالاتر بودن میزان مواد معدنی اسپلت، فواید آن مشخصا بیشتر از گندم خالص معمولی نیست.
گندم، از رایجترین و در عین حال بحثبرانگیزترین مواد غذایی دنیا است. افراد حساس به گلوتن باید گندم را به صورت کامل از رژیم غذایی خود حذف کنند.
با این حال، وجود میزان متوسطی از گندم خالص غنی از فیبر در رژیم غذایی افراد سالم، میتواند به افزایش هضم غذا و جلوگیری از ابتلا به سرطان روده کمک کند.
در آخر، بعید به نظر میرسد که مصرف متوسط نان و سایر محصولات غذایی مبتنی بر گندم، تاثیری منفی بر سلامتی داشته باشد.
۱ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.