search

5 اقدامی که پس از شکست باید انجام دهید

مقابله با شکست

clock icon زمان خواندن ۳ دقیقه گلناز محمدپور پنج‌شنبه ۰۷ فروردین ۱۳۹۹ ۱۲:۴۹

مقابله با شکست
۵/ ۵.۰۰
امتیاز دهید

همه ما روزها و هفته‌های بدی داریم که ممکن است به خوبی پیش نرود. اوقاتی که نمی‌توانیم به اهدافی که مدنظر داریم، برسیم. با این حال، به نظر می‌رسد بعضی از افراد بعد از چنین تجربیاتی خیلی بیشتر از دیگران توانایی مقابله با شکست و ادامه مسیر را دارند. این افراد ذاتا به هیچ‌وجه بهتر یا برتر نیستند: آن‌ها عادت‌ها و مهارت‌های مثبتی دارند که کمک‌شان می‌کنند تا بر شکست غلبه و آن را به یک تجربه مثبت‌تر تبدیل کنند. در حقیقت، آن‌ها از موفق نشدن به عنوان راهی برای یادگیری و بهبود استفاده می‌کنند. با مطالعه این مطلب در می‌یابید که چگونه باید با شکست روبرو شوید و از آن پلی به سوی پیروزی بسازید. برخی از مهارت‌هایی که به شما کمک می‌کند چگونه مقابله با شکست را بیاموزید، در ادامه آمده است.

 

درک عدم موفقیت یا پذیرفتن شکست

برخی از افراد، مانند «رادیرد کیپلینگ» در شعر معروف خود گفته است که موفقیت و شکست دو طرف یک سکه هستند. به عبارت دیگر، واقعا مهم نیست چه اتفاقی بیفتد؛ باید خودتان را بالا بکشید و حرکت کنید. شاید این یک رویکرد معمولی برای افراد عصر ویکتوریا بوده باشد. آن‌ها احساس می‌کردند که شکست و پیروزی مهم است- ولی نشان دادن احساسات، چه شادی و چه غم، مناسب یا درست نبوده است.

ما شاید در مورد اهمیت شناخت و نشان‌دادن احساسات کمی معقول‌تر باشیم. با این حال‌، توانایی پیروز‌شدن و شکست‌خوردن به صورت برازنده، نگرشی است که شاید هنوز نیاز به پرورش داشته باشد. 

عدم پیروزی در یک رقابت ورزشی‌، به ویژه یک رویداد مهم که چندین سال برای آن تلاش کرده‌اید‌، یا شکست در ارتقا شغلی و یا افزایش حقوق، می‌تواند در آن زمان احساس ویرانگری در شما به‌وجود آورد. با وجود این، اگر سال‌های بعد به کل زندگی خود نگاه کنید، بعید به نظر می‌رسد که این شکست‌ها یکی از رویدادهای تعیین‌کننده زندگی شما باشد - به ویژه اگر در همان زمینه موفق شده باشید.

وقتی بشریت به پانصد سال گذشته نگاه می‌کند‌، بدون شک «شکست» شما برجسته نخواهد بود. به عبارت دیگر، شکست شما اهمیتی برای دیگران نخواهد داشت. و حتی با گذشت زمان اهمیتش برای شما نیز کمرنگ می‌شود. البته برای اینکه این ناکامی‌ها اهمیت‌شان را از دست بدهند و بتوانید مقابله با شکست کنید، کارهایی وجود دارد که با انجام آن‌ها می‌توانید به خود و احساساتتان کمک کنید.  حالا بیایید چند راه‌کارهای مقابله با شکست را مرور کنیم.

پذیرفتن شکست

۱- احساسات خود را شناخته و بپذیرید

فرد شکست‌خورده حداقل در مرحله اول شکست صدمه دیده است و شما باید آن را بپذیرید. تلاش برای به حداقل رساندن احساسات خود یا منحرف کردن آن می‌تواند در درازمدت تاثیر نامطلوب داشته باشد. فقط احساسات خود را همانطوری که هستند بشناسید و به خودتان اجازه دهید تا کمی صدمه ببیند. با این حال، آگاه باشید که این حس خیلی طولانی نباشد؛ زیرا اگر خودتان را مقصر بدانید و سرزنش کنید اثری مخرب بجا خواهد گذاشت. برای آنکه درد روحی‌تان فروکش کند به چندی روزی زمان نیاز دارید. سپس می‌توانید حرکت خود را از نو آغاز کنید.

 

۲- شکست را شخصی نکنید

یکی از دلایلی که برخی افراد شکست را ویرانگر می‌دانند، وابستگی هویت آن‌ها با موفقیت است. به عبارت دیگر، هنگامی که آن‌ها شکست بخورند‌ خودشان را یک بازنده می‌‌دانند‌، نه کسی که شکست را تجربه کرده است. یکی از راه‌های مقابله با شکست این است که سعی کنید شکست یا موفقیت را شخصی نبینید؛ در عوض، کسی باشید که پیروزی یا شکست را تجربه می‌کند. این واقعیت امر «شما» را تغییر نمی‌دهد. همانطور که کیپلینگ گفت: «موفقیت و شکست بخش ذاتی شما نیستند». هیچ بخشی از هویت شما نباید این باشد که «من یک موفقیت هستم» یا «من یک شکست هستم».

مقابله با شکست

۳- نگران نباشید دیگران چه فکر کنند

بعضی اوقات نظر ما در مورد موفقیت و شکست با آنچه دیگران درباره ما فکر و قضاوت می‌کنند گره خورده است. شما هرگز نمی‌توانید افکار دیگران را درباره خودتان کنترل کنید. به هیچ‌وجه نباید کاری را فقط برای خوشایند سایرین انجام دهید. پذیرفتن موفقیت و مقابله با شکست زمانی آسان‌تر می‌شود که آن‌ها را با تعابیر خودتان تعریف کنید‌ و کارها را برای رضایت خودتان- و نه بخاطر رضایت و خوشایند دیگران- انجام دهید.

 

۴- مسئولیت درست را بر عهده بگیرید

همه ما افرادی را می‌شناسیم که دیگران را به دلیل عدم موفقیت‌شان سرزنش می‌کنند: 

«داور به نفع حریف قضاوت کرد».

«معلم من را دوست ندارد به همین دلیل نمره من خیلی کم بود.«

«اگر تابستان گذشته بیمار نبودم چند هفته آموزش را از دست نمی‌دادم». 

این مهم است که تشخیص دهید عوامل خارجی چه تاثیری بر موفقیت شما داشته‌اند. شما نیازی ندارید - و نباید سعی کنید - خود را مقصر بدانید، به ویژه اگر موردی خارج از کنترل شما باشد. با وجود این، باید آنچه را که می‌توانستید برای بهبود امور انجام دهید بشناسید. به عنوان مثال، آیا می‌توانستید سخت‌تر تمرین یا کار کنید؟ آیا تجدید نظر شما واقعا تمام آن چیزی بود که می‌توانست باشد؟ آیا واقعا برای آن مصاحبه به بهترین شکل آماده بودید؟

یکی دیگر از راه‌های مقابله با شکست این است که مسئولیت خود را قبول کنید و پشت بهانه‌ها و توجیه‌ها پنهان نشوید. 

 

۵- از شکست به عنوان راهی برای بهبود استفاده کنید

شکست را همچون باخت نبینید! درعوض، این طور فکر کنید که آن شکست یا عدم موفقیت راهی را به شما نشان می‌دهد که شما را در مسیر پیشرفت و ترقی راهنمایی می‌کند. به طور خاص، از خود بپرسید که چه کاری را می‌توانستید متفاوت انجام دهید تا به نتیجه بهتری برسید. سپس در نظر بگیرید که چگونه می‌توانید این کار را عملی کنید تا به شما برای موفقیت و پیشرفت بعدی کمک کند.

نظرات کاربران