به گفته محققان، سکسکه در نوزادان ممکن است بیانگر رشد مغزی آنها باشد
سکسکه در نوزادان نشانه چیست؟
زمان خواندن ۴ دقیقه جمعه ۰۸ فروردین ۱۳۹۹ ۰۴:۱۶
سکسکه در نوزادان به نسبت بزرگسالان بسیار رایجتر است. تاکنون اطلاع دقیقی درباره عوامل بروز آن در دست نبود و والدین در مورد دلایل سکسکه اطلاع کافی نداشتند. اگر شما هم در خانه نوزاد دارید و سکسکه کردن او برایتان سوال برانگیز شده، نتیجه این تحقیق علمی در مورد سکسه نوزادان را بخوانید. البته ما در مورد دلایل لگ زدن جنین در شکم مادر هم اطلاعاتی به شما خواهیم داد.
پژوهشگران کالج دانشگاهی لندن- UCL نتایج مطالعات اخیر خود را در مجله Clinical Neurophysio منتشر کردهاند. کیمبرلی وایتهد، نویسنده و پژوهشگر بخش علوم اعصاب، فیزیولوژی و داروشناسی کالج دانشگاهی لندن، در رابطه با نتایج این تحقیق بیان کرد: «دلیل اینکه چرا سکسکه میکنیم مشخص نیست، اما با توجه به اینکه جنین و نوازدان تازه متولد شده زیاد سکسکه میکنند، ممکن است این عمل تاثیری در رشد داشته باشد».
در این مطالعه، محققان از اسکن مغزی نوزادان تازه متولد شده برای فهمیدن سکسکه استفاده کردند. طبقه گفته آنها، سکسکه را میتوان در جنینهای نه هفتهای در رحم مادر تشخیص داد و این یکی از اولین الگوهای فعالیتی شناخته شده در جنین است.
بر اساس یافتههای این تیم تحقیقاتی، نوزادانی که پیش از موعد به دنیا میآیند، زمان زیادی را صرف سکسکه میکنند. به گونهای که یک درصد از روز یا 15دقیقه در روز مشغول سکسکه هستند. در این پژوهش، 13 نوزاد تازه متولد شده که سکسکه میکردند مورد مطالعه قرار گرفتند. این نوزادان در هفتههای 30 تا 42 حاملگی متولد شده بودند. نوزادانی که پیش از هفته 37 متولد شوند، زودرس نامیده میشوند. در این مطالعه، سطح رشد نوزادان زودرس مشابه چند هفته آخر بارداری مشاهده شد.
محققان این پژوهش، فعالیت مغزی را با قرار دادن الکترودهایEEG (الکتروانسفالوگرافی) روی پوست سر نوزادان بررسی کردند. همچنین، با گذاشتن سنسورهایی روی بدن نوزادان، سکسکه کردن آنها را نیز محاسبه کردند. بررسیهای آنها نشان داد که با هر بار سکسکه، عضله دیافراگم منقبض و پاسخهایی در کورتکس مغز ایجاد میشود. بلافاصله بعد از هر سکسکه، دنبالهای از دو موج مغزی وجود داشت که به دنبال آن موج سوم هم ایجاد میشد. این موج سوم با صدایی که نوزاد با هر بار سکسکه تولید میکند (Hic)، همراه است. بنابراین میتوان چنین نتیجه گرفت که هم انقباض دیافراگم و هم صدای ایجاد شده برای یادگیری تنفس نوزاد و رشد ارتباطات مغزی او مهم است. این ورودیهای چند حسی تا پیش از این مطالعه شناخته نشده بودند.
بر اساس گفتههای محققان، این دادههای ورودی به مغز، به رشد آن کمک میکنند و نوزاد کنترل تنفس، ماهیچههای تنفسی و دیافراگم را یاد میگیرد.
لورنزو فابریزی، نویسنده ارشد این مقاله از بخش علوم اعصاب، فیزیولوژی و داروشناسی کالج دانشگاهی لندن بیان کرد: «فعالیتی که در نتیجه سکسکه ایجاد میشود، احتمالا به مغز نوزاد کمک میکند تا چگونگی کنترل ماهیچههای تنفسی را یاد بگیرد و از این طریق بتواند به صورت ارادی، کنترلشده و با بالا و پایین بردن دیافراگم نفس بکشد. در هنگام تولد، مدارهای عصبی پردازشکننده احساسات کامل نیستند. بنابراین، ایجاد چنین شبکههایی یکی از مراحل مهم رشد و نمو در نوزادان به شمار میرود».
کیمبرلی وایتهد نیز در مورد یافتههایشان گفت: به نظر میرسد سکسکه در بزرگسالان که نوعی مزاحمت تلقی میشود، از واکنشها و رفتارهای وستیجالی است (vestigial reflex) که از دوران نوزادی، یعنی زمانی که سکسکه عملکردی مهم محسوب میشود، به جا مانده است.
دلایل لگد زدن جنین
پیشتر، همین گروه روی لگد زدن جنین در رحم مطالعه کرده بودند. پیشبینی آنها چنین بود که این الگوی حرکتی سبب شکلگیری نقشههای ذهنی نوزاد میشود(Mental map). یافتههایی که طی مطالعه در مورد سکسکه و ارتباطات مغزی به دست آمد، اضافه بر نتایج قبلی این محققان بود.
پژوهش قبلی آنها «مطالعهای مقطعی از سیر رشد نوسانات قشر مرتبط با حرکت، طی خوابیدن نوزادان زودرس و کامل انسان» در ماه مارس سال 2018 و در مجله گزارشهای علمی- Scientific Reports منتشر شد. نمونههای مورد مطالعه این پژوهش شامل 19 نوزاد دو روزه بود که برخی از آنها زودرس و برخی کامل بودند. امواج مغزی این نوزادان از طریق EEG غیر تهاجمی بررسی شد.
نتایج آنها نشان داد که وقتی نوزادان لگد میزنند، ناحیهای از مغز فعال میشود که با ورودیهای حسی مرتبط است. به این ناحیه، کورتکس حسی-تنی (somatosensory cortex) گفته میشود. با هر لگد نوزاد، امواجی مغزی ایجاد شدند که این امواج در بین نوزادان زودرس از همه بزرگتر بود. بعد از گذشت چند هفته، دیگر ارتباطی بین لگد زدن و فعال شدن امواج مغزی دیده نشد.
لورنزو فابریزی نویسنده اصلی این مقاله بیان کرد: به نظر میرسد که این حرکت غیرارادی و بازخوردی که طی اوایل دوره رشد از محیط ایجاد میشود برای نگاشت مغزی (Brain mapping) مناسب در جانورانی مانند موش لازم باشد. آزمایش ما نشان داد که احتمالا این نتیجه برای انسان نیز صادق است.
کیمبرلی وایتهد اظهار کرد: یافتههای ما بر ایجاد محیط بهینه در بیمارستان برای نوزادان زودرس دلالت دارند تا از این طریق ورودیهای حسی مناسب را دریافت کنند. برای مثال، قرار دادن نوزادان در رختخوابهای سفری امری رایج است و این کار سبب میشود که نوزاد در هنگام لگدزدن، همانند رحم، سطحی را در اطراف خود حس کند. به دلیل اینکه حرکات مشاهده شده در هنگام خواب رخ میدهند، نتایج ما همسو با سایر یافتههایی است که نشان میدهند باید از خواب نوزادان مراقبت کرد (مثال: به حداقل رساندن اختلالهایی که در اثر اقدامات پزشکی ضروری ایجاد میشوند).
نظرات کاربران