نشانهها و علل اختلال دو قطبی را بشناسید
اختلال دوقطبی چیست؟
زمان خواندن ۵ دقیقه پنجشنبه ۰۷ فروردین ۱۳۹۹ ۱۲:۵۳
وقتی شما افسرده میشوید، ممکن است احساس غم یا ناامیدی کنید و علاقه و لذت را در اغلب فعالیتها از دست بدهید. وقتی خلقتان به سمت هیجان بیدلیل یا جنون خفیف (شدت کمتر از جنون) میرود، ممکن است احساس سرخوشی کنید، پر از انرژی یا به طرز غیرمعمولی تحریکپذیر شوید. این تغییرات خلقی میتواند خواب، انرژی، فعالیت، قضاوت، رفتار و توانایی تفکر شفاف را متاثر کند. اینها شرایطی است که فرد مبتلا به اختلال دو قطبی آنها را تجربه میکند. اگر خود یا یکی از نزدیکانتان به این اختلال دچار هستید، این مقاله میتواند به شما کمک کند.
آنچه میخوانید:
نشانههای اختلال دوقطبی
شیدایی و جنون خفیف
رخداد افسردگی عمده
سایر ویژگیهای اختلال دوقطبی
نشانههای اختلال دو قطبی در کودکان و نوجوانان
مراجعه به پزشک برای درمان اختلال دو قطبی
چه زمان کمک اورژانسی دریافت کنیم؟
عوامل بروز اختلال دوقطبی
عوامل خطرزای اختلال دو قطبی
عوارض اختلال دوقطبی
رخدادهای همزمان اختلال دوقطبی
پیشگیری از اختلال دوقطبی
رخدادهای تغییرات خلقی ممکن است به ندرت یا چندین بار در سال اتفاق بیفتد. اغلب افراد نشانههایی احساسی را بین رخدادها تجربه خواهند کرد، اما برخی نیز ممکن است هیچ تجربه مشابهی نداشته باشند.
نشانههای اختلال دوقطبی
انواع بسیاری از اختلال دوقطبی و اختلالات مرتبط وجود دارند که شامل هیجان بیدلیل (شیدایی)، جنون خفیف و افسردگی میشوند. نشانهها میتوانند تغییراتی غیرقابل پیشبینی در خلق و رفتار و در نهایت رنجی قابل توجه و دشواری در زندگی شوند.
- اختلال دوقطبی نوع اول: حداقل یک رخداد هیجانی داشتهاید که ممکن است پیش یا پس از جنونی خفیف یا رخدادهای افسردگی عمده باشند. در برخی موارد هیجان بیدلیل ممکن است موجب جدا شدن از واقعیت شود (سایکوز).
- اختلال دوقطبی نوع دوم: حداقل یک رخداد افسردگی عمده و حداقل یک رخداد جنون خفیف داشتهاید اما هرگز شیدایی رخ نداده است.
- اختلال افسردگی بایگانی (سیکلوتیمیک): حداقل دوسال - یا یک سال در کودکی و نوجوانی- دورههای متعدد نشانههای جنون خفیف و افسردگی را (هرچند کم شدتتر از افسردگی عمده) داشتهاید.
- انواع دیگر: اینها برای مثال شامل اختلال دوقطبی و سایر اختلالات ایجاد شده توسط داروهای خاص یا الکل یا شرایطی پزشکی مثل بیماری کوشینگ، مالتیپل اسکلروز (اماس) یا سکته مغزی میشوند.
اختلال دوقطبی نوع دوم خفیفتر از نوع اول نیست، اما تشخیصی جداگانه دارد.
درحالی که دفعات شیدایی ناشی از اختلال دوقطبی نوع اول میتواند شدید و خطرناک باشد، افراد با اختلال دوقطبی نوع دوم میتوانند برای دورههای طولانیتری افسرده شده و از این رو ممکن است باعث آسیبی قابل توجه شود.
گرچه اختلال دوقطبی میتواند در هر سنی اتفاق بیفتد، اصولا در سنین نوجوانی یا اوایل دهه سوم زندگی تشخیص داده میشوند. نشانهها از شخصی به شخص دیگر و در طول زمان تغییر میکنند.
شیدایی و جنون خفیف
شیدایی و جنون خفیف دو نوع متفاوت از رخدادها هستند، اما نشانههای یکسانی دارند. شیدایی، شدیدتر از جنون خفیف است و موجب مشکلات قابل توجه بیشتری در کار، تحصیل و فعالیتهای اجتماعی میشود، درست مثل دشواریهای ارتباطی. شیدایی همچنین ممکن است موجب جدا شدن از واقعیت (سایکوز) شده و نیاز به بستری شدن داشته باشد.
- رخدادهای شیدایی و جنون خفیف شامل سه یا تعداد بیشتری از این نشانهها میشوند:
- شادمانی، بیقراری یا عصبی بودن غیرطبیعی
- فعالیت، انرژی یا هیجان افزایش یافته
- حس اغراق شده از رفاه و اعتماد بنفس (یوفوریا)
- نیاز کاهش یافته به خواب
- پرحرفی غیرمعمولی
- افکار رقابتی
- پریشانی
- تصمیمگیری ضعیف: برای مثال، عیاشی کردن، مخاطرات جنسی داشتن یا سرمایهگذاریهای احمقانه
رخداد افسردگی عمده
یک رخداد افسردگی با علائم شدید، موجب دشواری قابل توجهی در فعالیتهای روزانه مثل، کار، تحصیل، فعالیتهای اجتماعی یا روابط شوند. این حالت از افسردگی، شامل نشانههای زیر میشود:
- خلق افسرده، مثل حس ناراحتی، پوچی، ناامیدی یا گریانی (در کودکان و نوجوانان، خلق افسرده میتواند به صورت کجخلقی هم ظاهر شود).
- فقدان قابل توجه علاقه یا نداشتن هیچ حس لذتی در تمام یا تقریبا تمام فعالیتها
- کاهش قابل توجه وزن درحالی که رژیم خاصی ندارید، افزایش وزن، یا کاهش یا افزایش اشتها (در کودکان، ناتوانی در افزایش وزن به صورتی که انتظار میرود میتواند نشانهای از افسردگی باشد).
- بیخوابی یا خوابیدن خیلی زیاد
- بیقراری یا رفتارهای کند
- خستگی یا کمبود انرژی
- حس بیارزش یا اضافه بودن یا گناهی ناشایست داشتن
- توانایی کاهشیافته برای تفکر یا تمرکز، یا تردید
- فکر، برنامهریزی یا سعی برای خودکشی
سایر ویژگیهای اختلال دوقطبی
نشانهها و علائم اختلالات دوقطبی نوع اول و دوم ممکن است شامل سایر ویژگیها نیز باشد، مثل رنج نگرانی، ماتمزدگی (مالیخولیا) و سایکوز. زمانبندی نشانهها ممکن است عناوین تشخیصی مثل ترکیبی یا چرخه سریع را شامل شود. به علاوه، نشانههای دوقطبی ممکن است در طول بارداری اتفاق بیفتد یا همراه فصلها تغییر کند.
نشانههای اختلال دو قطبی در کودکان و نوجوانان
نشانههای اختلال دوقطبی میتواند برای تشخیص در کودکان و نوجوانان دشوار باشد. معمولا سخت است که تایید کنیم آیا این اتفاقات عادی هستند، نتایج استرس یا ضربه روحیاند یا نشانههای مشکلی روانیاند تا اختلال دوقطبی.
کودکان و نوجوانان ممکن است افسردگی عمده مشخص یا رخدادهای شیدایی یا جنون خفیف داشته باشند، اما این الگو و اختلال ممکن است با بزرگسالان مبتلا به اختلال دوقطبی متفاوت باشد و خلق و خوها میتواند به سرعت در طول رخدادها تغییر کند. بعضی کودکان ممکن است دورههایی، به جز در رخدادها، هیچگونه نشانه اختلال نداشته باشند.
البته، مهمترین علامت اختلال دوقطبی در کودکان و نوجوانان احتمالا تغییرات خلقی شدید است که با تغییرات خلقی معمول تفاوت دارند.
مراجعه به پزشک برای درمان اختلال دو قطبی
با وجود نوسانات خلقی، افراد دچار اختلال دوقطبی معمولا متوجه نمیشوند چقدر بیثباتی احساسیشان زندگی خود و افرادی را که دوستشان دارند، مختل کرده و درمانی را که نیاز دارند، دریافت نمیکنند.
و اگر شما شبیه بعضی افراد مبتلا به اختلال دوقطبی هستید، ممکن است از حس سرخوشی و چرخههای مولد بودن لذت ببرید. هرچند این سرخوشی همیشه توسط آسیبی احساسی دنبال میشود که میتواند افسرده، درمانده، و شاید در دردسرهای مالی، قانونی و روابط عاطفی رهایتان کند.
اگر هرگونه نشانهای از افسردگی یا شیدایی دارید، نزد پزشک یا متخصص سلامت روان خود بروید. اختلال دوقطبی خودبهخود بهبود نمییابد. درمان گرفتن از یک متخصص سلامت روان مجرب در اختلال دوقطبی میتواند کمک کند خلقتان را مدیریت کنید.
چه زمان کمک اورژانسی دریافت کنیم؟
تفکرات و رفتار مربوط به خودکشی در بین افراد دچار اختلال دوقطبی رایج است. اگر فکر این را دارید که به خود آسیب برسانید، با پلیس یا شماره اورژانس محلیتان فورا تماس بگیرید، به یک پایگاه اورژانس بروید، یا به آشنا یا دوستی معتمد رازتان را بگویید یا به اورژانس خودکشی تلفن کنید. در ایران میتوانید با شماره ۱۲۳ تماس بگیرید.
اگر عزیزی دارید که در خطر خودکشی است یا تلاشی برای خودکشی داشته، اطمینان حاصل کنید که کسی همراه او باشد. فورا با پلیس یا شماره اورژانس محلی تماس بگیرید. یا اگر فکر میکنید میتوانید با امنیت اینکار را انجام دهید، فرد را به نزدیکترین پایگاه اورژانس بیمارستانی ببرید.
عوامل بروز اختلال دوقطبی
عامل دقیق اختلال دوقطبی ناشناخته است اما فاکتورهای بسیاری ممکن است دخیل باشند، مثل:
تفاوتهای زیستشناختی
افراد دچار اختلال دوقطبی ظاهرا در مغزشان تفاوتهای فیزیکی دارند. میزان اهمیت این تفاوتها هنوز نامعلوم است اما احتمالا در نهایت به عوامل کوچکتر کمک میکند.
ژنتیک
اختلال دوقطبی بین افرادی که وابستگان درجه یک آنها مثل برادر، خواهر یا والدین چنین شرایطی دارد، بیشتر است. محققین در تلاش برای یافتن ژنهایی هستند که ممکن است در ایجاد اختلال دوقطبی دخیل باشند.
عوامل خطرزای اختلال دو قطبی
عواملی که ممکن است خطر پیشرفت اختلال دوقطبی را افزایش دهند یا به عنوان جرقهای برای اولین رخداد عمل کنند شامل:
- داشتن وابستگان درجه یک مثل والدین یا خواهر و برادر مبتلا به اختلال دوقطبی
- دورههای پراسترس مثل مرگ فردی عزیز یا سایر رویدادهای آسیبزننده
- مصرف مواد مخدر یا الکل
عوارض اختلال دوقطبی
اختلال دوقطبی درمان نشده میتواند باعث مشکلاتی جدی شود که تمام جنبههای زندگیتان را متاثر کند مثل:
- مشکلات مرتبط با مصرف مواد مخدر و الکل
- خودکشی یا تلاش برای خودکشی
- مشکلات مالی یا قانونی
- روابط آسیبدیده
- عملکرد ضعیف در حرفه یا تحصیل
رخدادهای همزمان اختلال دوقطبی
اگر اختلال دوقطبی دارید، ممکن است مشکل دیگری به لحاظ سلامتی نیز داشته باشید که نیاز به درمان همراه با اختلال دوقطبی دارد. برخی شرایط میتوانند نشانههای اختلال دوقطبی را بدتر یا درمان را با موفقیت کمتری مواجه کنند. این موارد شامل:
- اختلالات نگرانی
- اختلالات در خوراک
- اختلال کمبود توجه/ افزایش فعالیت (ADHD)
- مشکلات مرتبط با الکل یا مواد مخدر
- مشکلات سلامت فیزیکی مثل بیماری قلبی، مشکلات تیروئید، سردردها یا چاقی
پیشگیری از اختلال دوقطبی
راه مطمئنی برای پیشگیری از اختلال دوقطبی وجود ندارد. اگرچه دریافت درمان در زمان اولین نشانه از اختلالی در سلامت روان میتواند در پیشگیری از وخیمتر شدن اختلال دوقطبی یا سایر مشکلات روانی کمککننده باشد.
اگر مبتلا به اختلال دوقطبی هستید بعضی راهکارها میتواند در پیشگیری از تبدیل نشانههای کوچک به رخدادهایی کامل از شیدایی یا افسردگی کمک کند:
- به نشانههای هشدار دهنده توجه کنید: یافتن زودهنگام نشانهها میتواند از بدتر شدن رخدادها پیشگیری کند. ممکن است شما الگویی برای رخدادهای دوقطبیتان و عوامل ایجاد کننده آنها پیدا کرده باشید. اگر حس میکنید در حال فروافتادن در وضعیت افسردگی یا شیدایی هستید، به پزشکتان بگویید. اعضای خانواده یا دوستان را در رصد کردن نشانههای هشداردهنده شریک کنید.
- از مواد مخدر و الکل پرهیز کنید. مصرف الکل یا مواد مخدرهرچند تفریحی ممکن است نشانههای اختلال دوقطبی را بدتر و احتمال بازگشت را بیشتر کند.
- داروهای خود را حتما طبق دستور مصرف کنید. ممکن است قصد داشته باشید درمان را متوقف کنید، اما چنین نکنید. توقف دارو درمانی یا کاهش خودسر دوز مصرفی ممکن است باعث بروز عارض ترک داروهای درمانی شده، نشانههای بیماری شدت یافته و یا بازگردند.
محبوبترینها
- رژیم کالری شماری چیست و چگونه کالری شماری کنیم
- بهترین برنامه کالری شمار رایگان فارسی و انگلیسی + لینک دانلود
- رژیم ۱۸۰۰ کالری + دانلود رایگان برنامه غذایی ۷ روزه
- لاغری با رژیم ۱۲۰۰ کالری + دانلود رایگان برنامه غذایی
- کلامیدیا چیست و علائم کلامیدیا در زنان و مردان کدامند
- تبخال تناسلی چیست | علائم، تشخیص و درمان هرپس تناسلی
- پاسخ به تمامی سوالات شما درباره واکسن گارداسیل
- حمله گرمایی و گرمازدگی ـ علائم، تفاوتها و روشهای درمان
نظرات کاربران