وقتی شما افسرده میشوید، ممکن است احساس غم یا ناامیدی کنید و علاقه و لذت را در اغلب فعالیتها از دست بدهید. وقتی خلقتان به سمت هیجان بیدلیل یا جنون خفیف (شدت کمتر از جنون) میرود، ممکن است احساس سرخوشی کنید، پر از انرژی یا به طرز غیرمعمولی تحریکپذیر شوید. این تغییرات خلقی میتواند خواب، انرژی، فعالیت، قضاوت، رفتار و توانایی تفکر شفاف را متاثر کند. اینها شرایطی است که فرد مبتلا به اختلال دو قطبی آنها را تجربه میکند. اگر خود یا یکی از نزدیکانتان به این اختلال دچار هستید، این مقاله میتواند به شما کمک کند.
آنچه میخوانید:
رخدادهای تغییرات خلقی ممکن است به ندرت یا چندین بار در سال اتفاق بیفتد. اغلب افراد نشانههایی احساسی را بین رخدادها تجربه خواهند کرد، اما برخی نیز ممکن است هیچ تجربه مشابهی نداشته باشند.
انواع بسیاری از اختلال دوقطبی و اختلالات مرتبط وجود دارند که شامل هیجان بیدلیل (شیدایی)، جنون خفیف و افسردگی میشوند. نشانهها میتوانند تغییراتی غیرقابل پیشبینی در خلق و رفتار و در نهایت رنجی قابل توجه و دشواری در زندگی شوند.
اختلال دوقطبی نوع دوم خفیفتر از نوع اول نیست، اما تشخیصی جداگانه دارد.
درحالی که دفعات شیدایی ناشی از اختلال دوقطبی نوع اول میتواند شدید و خطرناک باشد، افراد با اختلال دوقطبی نوع دوم میتوانند برای دورههای طولانیتری افسرده شده و از این رو ممکن است باعث آسیبی قابل توجه شود.
گرچه اختلال دوقطبی میتواند در هر سنی اتفاق بیفتد، اصولا در سنین نوجوانی یا اوایل دهه سوم زندگی تشخیص داده میشوند. نشانهها از شخصی به شخص دیگر و در طول زمان تغییر میکنند.
شیدایی و جنون خفیف دو نوع متفاوت از رخدادها هستند، اما نشانههای یکسانی دارند. شیدایی، شدیدتر از جنون خفیف است و موجب مشکلات قابل توجه بیشتری در کار، تحصیل و فعالیتهای اجتماعی میشود، درست مثل دشواریهای ارتباطی. شیدایی همچنین ممکن است موجب جدا شدن از واقعیت (سایکوز) شده و نیاز به بستری شدن داشته باشد.
یک رخداد افسردگی با علائم شدید، موجب دشواری قابل توجهی در فعالیتهای روزانه مثل، کار، تحصیل، فعالیتهای اجتماعی یا روابط شوند. این حالت از افسردگی، شامل نشانههای زیر میشود:
نشانهها و علائم اختلالات دوقطبی نوع اول و دوم ممکن است شامل سایر ویژگیها نیز باشد، مثل رنج نگرانی، ماتمزدگی (مالیخولیا) و سایکوز. زمانبندی نشانهها ممکن است عناوین تشخیصی مثل ترکیبی یا چرخه سریع را شامل شود. به علاوه، نشانههای دوقطبی ممکن است در طول بارداری اتفاق بیفتد یا همراه فصلها تغییر کند.
نشانههای اختلال دوقطبی میتواند برای تشخیص در کودکان و نوجوانان دشوار باشد. معمولا سخت است که تایید کنیم آیا این اتفاقات عادی هستند، نتایج استرس یا ضربه روحیاند یا نشانههای مشکلی روانیاند تا اختلال دوقطبی.
کودکان و نوجوانان ممکن است افسردگی عمده مشخص یا رخدادهای شیدایی یا جنون خفیف داشته باشند، اما این الگو و اختلال ممکن است با بزرگسالان مبتلا به اختلال دوقطبی متفاوت باشد و خلق و خوها میتواند به سرعت در طول رخدادها تغییر کند. بعضی کودکان ممکن است دورههایی، به جز در رخدادها، هیچگونه نشانه اختلال نداشته باشند.
البته، مهمترین علامت اختلال دوقطبی در کودکان و نوجوانان احتمالا تغییرات خلقی شدید است که با تغییرات خلقی معمول تفاوت دارند.
با وجود نوسانات خلقی، افراد دچار اختلال دوقطبی معمولا متوجه نمیشوند چقدر بیثباتی احساسیشان زندگی خود و افرادی را که دوستشان دارند، مختل کرده و درمانی را که نیاز دارند، دریافت نمیکنند.
و اگر شما شبیه بعضی افراد مبتلا به اختلال دوقطبی هستید، ممکن است از حس سرخوشی و چرخههای مولد بودن لذت ببرید. هرچند این سرخوشی همیشه توسط آسیبی احساسی دنبال میشود که میتواند افسرده، درمانده، و شاید در دردسرهای مالی، قانونی و روابط عاطفی رهایتان کند.
اگر هرگونه نشانهای از افسردگی یا شیدایی دارید، نزد پزشک یا متخصص سلامت روان خود بروید. اختلال دوقطبی خودبهخود بهبود نمییابد. درمان گرفتن از یک متخصص سلامت روان مجرب در اختلال دوقطبی میتواند کمک کند خلقتان را مدیریت کنید.
تفکرات و رفتار مربوط به خودکشی در بین افراد دچار اختلال دوقطبی رایج است. اگر فکر این را دارید که به خود آسیب برسانید، با پلیس یا شماره اورژانس محلیتان فورا تماس بگیرید، به یک پایگاه اورژانس بروید، یا به آشنا یا دوستی معتمد رازتان را بگویید یا به اورژانس خودکشی تلفن کنید. در ایران میتوانید با شماره ۱۲۳ تماس بگیرید.
اگر عزیزی دارید که در خطر خودکشی است یا تلاشی برای خودکشی داشته، اطمینان حاصل کنید که کسی همراه او باشد. فورا با پلیس یا شماره اورژانس محلی تماس بگیرید. یا اگر فکر میکنید میتوانید با امنیت اینکار را انجام دهید، فرد را به نزدیکترین پایگاه اورژانس بیمارستانی ببرید.
عامل دقیق اختلال دوقطبی ناشناخته است اما فاکتورهای بسیاری ممکن است دخیل باشند، مثل:
افراد دچار اختلال دوقطبی ظاهرا در مغزشان تفاوتهای فیزیکی دارند. میزان اهمیت این تفاوتها هنوز نامعلوم است اما احتمالا در نهایت به عوامل کوچکتر کمک میکند.
اختلال دوقطبی بین افرادی که وابستگان درجه یک آنها مثل برادر، خواهر یا والدین چنین شرایطی دارد، بیشتر است. محققین در تلاش برای یافتن ژنهایی هستند که ممکن است در ایجاد اختلال دوقطبی دخیل باشند.
عواملی که ممکن است خطر پیشرفت اختلال دوقطبی را افزایش دهند یا به عنوان جرقهای برای اولین رخداد عمل کنند شامل:
اختلال دوقطبی درمان نشده میتواند باعث مشکلاتی جدی شود که تمام جنبههای زندگیتان را متاثر کند مثل:
اگر اختلال دوقطبی دارید، ممکن است مشکل دیگری به لحاظ سلامتی نیز داشته باشید که نیاز به درمان همراه با اختلال دوقطبی دارد. برخی شرایط میتوانند نشانههای اختلال دوقطبی را بدتر یا درمان را با موفقیت کمتری مواجه کنند. این موارد شامل:
راه مطمئنی برای پیشگیری از اختلال دوقطبی وجود ندارد. اگرچه دریافت درمان در زمان اولین نشانه از اختلالی در سلامت روان میتواند در پیشگیری از وخیمتر شدن اختلال دوقطبی یا سایر مشکلات روانی کمککننده باشد.
اگر مبتلا به اختلال دوقطبی هستید بعضی راهکارها میتواند در پیشگیری از تبدیل نشانههای کوچک به رخدادهایی کامل از شیدایی یا افسردگی کمک کند:
0 نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.